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In the matter of the College of William and Mary 
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January 28, 2008 

 
 The grievant has requested a compliance ruling in her December 18, 20071 
grievance with the College of William and Mary (the College).  The agency asserts that 
the grievant did not initiate her grievance within the 30-calendar day time period required 
by the grievance procedure.  For the reasons discussed below, this grievance is untimely 
and may be administratively closed. 
 

FACTS 
 

Prior to her termination, the grievant was employed in customer service at the 
College.  On November 2, 2007, the grievant was terminated from her employment with 
the College.  Immediately after learning of her termination, the grievant asserts she left 
Virginia to visit her ill mother.2  While visiting her mother out of state, the grievant states 
that she mailed the College a Freedom of Information Act (FOIA) request, which the 
grievant claims was received by the College on November 27, 2007.  The grievant 
allegedly returned to Virginia on December 3, 2007.  Thereafter, on December 18, 2007, 
the grievant hand-delivered her expedited grievance challenging her termination to the 
College’s human resource office.3  On December 20th, the second step-respondent 
administratively closed the December 18th grievance for untimeliness.  The grievant 

                                           
1 According to the Form A, the grievant signed and dated the grievance November 2, 2007.  However, it 
appears that the grievant did not actually present the grievance to the College until December 18, 2007.  
Accordingly, this Department concludes that the grievance was initiated on December 18, 2007.  
2 According to the grievant, her mother had been ill for quite some time, but she found out at the end of 
October that her mother’s illness had gotten worse.  The grievant asserts that she could not leave to see her 
mother in October because she had to work, but that she left immediately upon her termination to be with 
her mother.   
3 The grievant asserts that she mailed her grievance to the College prior to December 18, 2007 and that on 
December 18th she merely presented the College with a copy of her previously-mailed grievance.  Under 
the grievance procedure, the grievant bears the burden of establishing that a grievance was timely initiated, 
and in cases of mailing, are strongly encouraged to send grievances by certified mail or in some other 
manner where the initiation date can be verified. See Grievance Procedure Manual § 2.4. In this case, the 
grievant has not provided anything to verify her assertion that she mailed her grievance to the College. 
Moreover, the College denies receiving the grievance until it was hand-delivered on December 18th.   
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admits that her December 18th grievance was initiated outside the mandated 30 calendar-
day time period, but asks this Department to reopen her grievance based on “just cause.”  

 
DISCUSSION 

 
The grievance procedure provides that an employee must initiate a written 

grievance within 30 calendar days of the date she knew or should have known of the 
event or action that is the basis of the grievance.4 When an employee initiates a grievance 
beyond the 30-calendar day period without just cause,5 the grievance is not in compliance 
with the grievance procedure, and may be administratively closed.  

 
 In this case, the event that forms the basis of the grievance is the grievant’s 
November 2, 2007 termination.  The grievant was notified of her termination on 
November 2, 2007 and thus should have initiated her grievance within 30 days of 
November 2, 2007, or by December 2, 2007. The grievant did not initiate her grievance 
until December 18, 2007, which was untimely. Thus, the only remaining issue is whether 
there was just cause for the delay. 
 

To support her claim of just cause, the grievant asserts that she was unable to 
timely challenge her termination because she was out of town visiting her ill mother the 
entire 30 calendar days following her termination.  However, the grievant admits that 
during this 30-day period, she mailed the College a FOIA request and that this request 
was received by the College on November 27, 2007, five days prior to the deadline for 
initiating a grievance challenging her termination. Presumably, the grievant could have 
also mailed her grievance during this 30-day period as well but failed to do so. 
Accordingly, under the particular facts of this case, this Department cannot conclude that 
the grievant’s being out of town to attend to an ill family member constitutes just cause 
for failure to initiate her grievance within the mandated time period.  

 
In addition, the grievant asserts that she has “just cause” for failing to timely 

initiate her grievance because she was awaiting “crucial documents that would support 
[her] claim” which she had requested pursuant to the FOIA.  This Department has 
previously held that awaiting the production of documents does not extend the 30 
calendar day timeframe.6  Further, while the 30-day rule may have required the grievant 
to initiate her grievance before receiving the requested documents, there was nothing that 
precluded the grievant from requesting an extension of the 30-day deadline in order to 
gather pertinent information and documentation.7  

                                           
4 Va. Code § 2.2-3003(C); Grievance Procedure Manual § 2.4. 
5 “Just cause” is defined as “[a] reason sufficiently compelling to excuse not taking a required action in the 
grievance process.” Grievance Procedure Manual § 9.  
6 See e.g., EDR Ruling No. 2004-881; EDR Ruling No. 2003-087; EDR Ruling No. 2003-101 and EDR 
Ruling No. 2002-126;  
7 Grievance Procedure Manual § 2.2 expressly states the 30-day requirement may be extended if the parties 
agree.  See also Grievance Procedure Manual § 8.4, which states that “[u]pon mutual agreement, parties to 
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CONCLUSION 
 

For the reasons discussed above, the grievance is untimely without just cause. The 
parties are advised that the agency may mark the grievance as concluded due to 
noncompliance, and no further action is required.  This Department’s rulings on matters 
of compliance are final and nonappealable.8

 
 
 
 
 

      _________________________ 
      Claudia T. Farr 
      Director 
 

                                                                                                                              
a grievance may extend all pre-qualification time limits including, but not limited to, the 30 calendar day 
grievance initiation requirement.”  
8 Va. Code § 2.2-1001(5). 


	Issue:  Compliance – Grievance Procedure (30-Day Rule);   Ru
	COMMONWEALTH of VIRGINIA
	COMPLIANCE RULING OF DIRECTOR
	_________________________



