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COMMONWEALTH of VIRGINIA 

Department of Employment Dispute Resolution 
 

COMPLIANCE RULING OF DIRECTOR 
 

In the matter of the Department of Mental Health, Mental Retardation and  
Substance Abuse Services 

Ruling No. 2008-1864 
November 7, 2007 

 
The Department of Mental Health, Mental Retardation and Substance Abuse 

Services (the agency) seeks to administratively close the grievant’s October 2, 2007 
grievance.1  The agency alleges that the grievant has failed to comply with the time limits 
set forth in the grievance procedure for advancing or concluding her grievance.    

 
FACTS 

 
On October 2, 2007, the grievant initiated her grievance challenging the agency’s 

disclosure of information about her work record, which was released in conjunction with 
an employment application.  On October 9, 2007, the first step-response was mailed to 
the grievant.  However, the grievant has failed to return the grievance package to the 
agency to advance or conclude the grievance.  Because the grievant never advanced or 
concluded her grievance within five workdays of receiving the first step-response, the 
agency mailed the grievant a notice of noncompliance on October 17, 2007.  According 
to letter tracking information available on the United States Postal Services website, the 
October 17th letter was delivered to the grievant on November 5, 2007.   

 
DISCUSSION 

 
The grievance procedure requires both parties to address procedural 

noncompliance through a specific process.2  That process assures that the parties first 
communicate with each other about the noncompliance, and resolve any compliance 
problems voluntarily, without this Department’s (EDR’s) involvement. Specifically, the 
party claiming noncompliance must notify the other party in writing and allow five 

                                                 
1 The Grievance Form A is dated October 2, 2007 but appears to have been received by the agency on 
October 3, 2007.   
2 Grievance Procedure Manual, § 6.3. 
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workdays for the opposing party to correct any noncompliance.3  If the opposing party 
fails to correct the noncompliance within this five-day period, the party claiming 
noncompliance may seek a compliance ruling from the EDR Director, who may in turn 
order the party to correct the noncompliance or, in cases of substantial noncompliance, 
render a decision against the noncomplying party on any qualifiable issue.   An agency 
may not, however, close an allegedly non-compliant grievance without first seeking a 
ruling from the EDR Director.4  Before seeking such a ruling, the agency must inform the 
grievant, in writing, of the noncompliance and allow the grievant five workdays after 
receipt of the written notice to correct the noncompliance.5 If the grievant does not 
correct the noncompliance within five workdays, then the agency may seek a compliance 
ruling from the EDR Director.6  If the EDR finds that the grievant is out of compliance, 
EDR will order the grievant to correct the non-compliance.7 If it is not corrected within 
the designated timeframe, the agency may then close the grievance.8

   
 In this case, the grievant has failed to advance or conclude her grievance within 
five work days of receiving the first management resolution step response.  However, 
although the agency notified the grievant of noncompliance, it did not give her a full five 
days to correct it once she received the notice. Accordingly, the request to close the 
grievance is premature and the agency must allow the grievant five workdays to advance 
or conclude her grievance.  If she does not, then the agency may seek a ruling from this 
Department.   
 

The grievant should note: If she no longer desires to continue with her grievance 
she should notify, in writing, the agency’s human resource office.       
 
 

  
 
 
 

__________________________ 
Claudia T. Farr 

       Director 

 
3 Id. 
4 See EDR Ruling No. 2007-1454.  See also Frequently Asked Grievance Question #29 on EDR’s website 
at http://www.edr.virginia.gov/faqs.htm. 
5 Id. (emphasis added). 
6 Id. 
7 Id. 
8 Id. 
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