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COMMONWEALTH of VIRGINIA 

Department of Employment Dispute Resolution 
 

QUALIFICATION RULING OF DIRECTOR  
 

In the matter of Department of Corrections 
Ruling Number 2007-1632 

June 19, 2007 
 

The grievant has requested a ruling on whether his January 8, 2007 grievance with 
the Department of Corrections (DOC or the agency) qualifies for hearing.  For the 
reasons discussed below, this grievance qualifies for a hearing. 

 
FACTS 

 
 The grievant is employed in an exempt position1 as a Corrections Lieutenant with 
DOC.  The grievant’s normal schedule consists of 160 hours of work in a 28-day cycle. 
For the work period from October 30, 2006 through November 26, 2006 the grievant 
worked an additional 26.6 hours.  Likewise, for the work period from November 27, 2006 
through December 24, 2006 the grievant worked an additional 11.1 hours.  The grievant 
earned the following compensatory leave: 8 hours on November 17th, 4 hours on 
November 22nd, 8 hours on November 23rd, 8 hours on November 24th and 4 hours on 
December 22nd.  
 

In this case, the grievant asserts that the agency has misapplied and/or unfairly 
applied DOC Procedure 5-35 by failing to compensate him for overtime hours worked 
when he was not afforded an opportunity to adjust this time off during the two pay cycles 
indicated above.  The agency argues that the grievant was not authorized to work 
overtime during the period in question and as such, he is not entitled to overtime 
compensation.   

 
 

DISCUSSION 
 

For a misapplication and/or unfair application of policy claim to qualify for a 
hearing, there must be evidence raising a sufficient question as to whether management 

                                                 
1 An exempt employee is an employee that is not subject to the overtime provisions of the Fair Labor 
Standards Act. See DHRM Policy No. 3.10, (effective 09/16/93, revised 03/04) and DOC Procedure 5-35.5, 
page 1 of 12.  
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violated a mandatory policy provision or whether the challenged action, in its totality, is 
so unfair as to amount to a disregard of the intent of the applicable policy.   

 
As noted above, the grievant objects to the agency’s failure to pay him overtime 

on the basis of DOC Procedure Number 5-35, the agency’s “Overtime and Schedule 
Adjustments” policy. Procedure 5-35 establishes a comprehensive agency policy on 
overtime and schedule adjustments, and therefore must be considered in its entirety.   
While the grievant specifically cites to Section 5-35.7(C)(1),  this provision is only one of 
the relevant Sections of Procedure 5-35 implicated in the instant grievance.  As explained 
below, Sections 5-35.6, “Authorization for Overtime,” and 5-35.13, “Work Periods for 
Exempt Personnel,” are particularly relevant to this grievance.  

 
Section 5.35.6, “Authorization for Overtime” states: 

 
Overtime shall be worked only when properly authorized and shall be 
authorized only for bona fide emergencies, peak work loads, or to cover 
security shifts or if approved by a Regional Director, Regional 
Administrator, central office administrator, or organizational unit head or 
designee…..Overtime for exempt personnel shall be in accordance with 
the procedures outlined below.2  

 
The following section, Section 5-35.7, identifies by category which employees are 
eligible for overtime. Subsection (C)(1) of 5-35.7, the provision cited to by the grievant 
as controlling in this case, states: 

 
An authorization, G.O. Form P-14, shall be established for the exempt 
positions in the following classifications to be paid at straight time rates 
for overtime to cover staff shortages if a schedule adjustment cannot be 
made within their work cycle. Time and a half rates will be paid for 
emergency situations such as escapes and riots: 

 
a. Corrections Sergeant 
b. Corrections Lieutenant 
c. Institutional Maintenance position (below Grade 10 and not in 

Category I)\ 
d. Registered Nurse Clinician A, B, and Coordinator 
e. Corrections Construction Unit employees3  

 
2 DOC Procedure 5-35.6. See also DHRM Policy 3.10, Compensatory Leave, (effective 9/16/93, revised 
03/04) (exempt employees “may be awarded compensatory leave when the employee is required by the 
agency head or his/her designee to work more hours in a workweek than the agency head or his/her 
designee believes is reasonably expected for the accomplishment of the position’s duties.” Further, “[t]he 
requirement to work additional hours must be specifically authorized by the agency head or his/her 
designee” and “do not include extra hours that an exempt employee independently determines is necessary 
to carry out his or her job responsibilities.”) (emphasis in original). 
3 DOC Procedure 5-35.7(C)(1). 
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Additionally, Section 5-35.13 “Work Periods for Exempt Personnel,” subsection B states: 
 

[e]xempt personnel are not normally given overtime pay or compensatory 
time for extra hours worked. However, schedule adjustments may be made 
at the unit head’s direction and based on work load demands during the 28 
day or calendar month cycle but not beyond. Hour for hour adjustment is 
not required and not encouraged.4  

 
Based on the foregoing, it seems clear that an exempt employee is not entitled to 

overtime pay when the extra hours worked have not been authorized in advance by 
management.  Section 5-35.7(C)(1) merely identifies the grievant, a Corrections 
Lieutenant, as eligible for overtime compensation if the overtime has been authorized and 
a schedule adjustment could not be made during the work cycle.  

 
In this case, the agency admits that even if he had permission to do so, the 

grievant most likely would not have been able to make a schedule adjustment for the 
extra hours worked prior to the end of the work cycle(s) in question.  Per policy, if a 
schedule adjustment cannot be made prior to the end of the work cycle, a Lieutenant may 
be eligible for overtime pay for the additional hours worked to cover staff shortages, 
however, the overtime hours must be approved in advance by management.  According to 
the grievant, his overtime hours were approved in advance by management.  More 
specifically, the grievant claims that on the days in question, there was no other 
supervisor to relieve him and when he told the Watch Commander this, the Watch 
Commander on duty required him to stay at work until another supervisor came in to 
relieve him.  The agency admits that there were three days (i.e., November 22nd, 26th and 
27th) in which there was no supervisor in the building to provide relief to the grievant and 
that he did work an additional 8.1 hours on these days.  However, the agency further 
asserts that there is no requirement that the grievant be relieved by another supervisor 
before he can leave.  The grievant, on the other hand, asserts that as evidenced by the 
Watch Commander’s alleged requirement that the grievant stay at work until another 
supervisor was present, he was required to have a supervisor relieve him on the housing 
unit before he could leave.   

 
In light of the above, there remains a question of fact as to whether the grievant’s 

overtime work was authorized in advance by management and as such, whether policy 
may have been misapplied by the agency’s refusal to pay the grievant for such work. As 
such, this issue qualifies for hearing. We note, however, that this qualification ruling in 
no way determines that the agency misapplied policy or otherwise acted improperly. 
Rather, we merely recognize that, in light of the evidence presented, further exploration 
of the facts by a hearing officer is appropriate. 

 
4 DOC Procedure 5-35.13. See also DHRM Policy No. 1.25, Hours of Work (effective 9/16/93, revised 
11/10/04) (“[m]anagement can adjust an employee’s work schedule temporarily within a workweek to 
avoid overtime liability or to meet operational needs” and may adjust an employees’ schedule “to meet the 
employees’ personal needs.”). 
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CONCLUSION  
 

For the reasons discussed above, this Department concludes that the grievant’s 
January 8, 2007 grievance is qualified for hearing. By copy of this ruling, the grievant 
and the agency are advised that the agency has five workdays from receipt of this ruling 
to request the appointment of a hearing officer.  

 
 

 

      ______________________ 
      Claudia T. Farr 
      Director 
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