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COMMONWEALTH of VIRGINIA
Department of Employment Dispute Resolution

COMPLIANCE RULING OF DIRECTOR

In the matter of the Virginia Department of Transportation
Ruling Number 2002-009

January 16, 2002

ISSUE:

Does the hearing officer’s pre-hearing order concerning the location of the hearing comply with
the grievance procedure?

RULING:

Yes.  This Department finds that the hearing officer neither abused his discretion or exceeded his
authority under the grievance procedure in determining the location of the hearing.  This
Department’s rulings on matters of compliance are final and nonappealable.1

EXPLANATION:

Under the Code of Virginia, a hearing officer has the power and the duty to “[d]ispose of
procedural requests.”2 Moreover, the Code specifies that a grievance hearing “shall be held in the
locality in which the employee is employed or in any other locality agreed to by the employee,
employer, and hearing officer.”3

In this case, the hearing officer found that the parties were not in agreement regarding the
location for the hearing.  Accordingly, he ordered the hearing to be held in the locality where the
employee is employed, against the agency’s wishes. Even assuming, as the agency asserts, that
the agency’s preferred location would not be a burden to the grievant, the Code expressly states
that the parties and the hearing officer must agree to any location other than “the locality in
which the employee is employed.”  In this case, that statutory condition has not been met.

________________________
Neil A.G. McPhie, Esquire
Director

                                                          
1 Va. Code § 2.2-1001(5).
2 Va. Code § 2.2-3005(C)(2).
3 Va. Code § 2.2-3004(F)(emphasis added).  See also Grievance Procedure Manual § 5.2, page 13 (“the hearing
must be held in the locality where the employee is or has been employed”).
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