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Department of Employment Dispute Resolution 

 
QUALIFICATION RULING OF DIRECTOR 

 
 In the matter of the Department of State Police 

Ruling Number 2012-3336 
May 9, 2012 

 
 

 The grievant has requested a ruling on whether his March 2, 2012 grievance with the 
Department of State Police (the agency) qualifies for a hearing.  For the following reasons, this 
grievance does not qualify for hearing.  
 

FACTS 
 

The grievant initiated his March 2, 2012 grievance to challenge a selection process for a 
Task Force Coordinator position in which the grievant competed unsuccessfully.  The grievant 
argues that the successful candidate was ineligible for consideration based on the application of 
agency policy.  In short, the grievant cites to a provision that states that certain agency 
employees may request a “lateral transfer to another duty assignment after 12 months.”1  While 
the successful candidate apparently had been in his/her current grade longer than a year, he/she 
had been on his/her current assignment for less than a year.  Consequently, the grievant argues 
that the successful candidate was ineligible for the Task Force Coordinator position.  The agency 
disputes the grievant’s interpretation of agency policy and maintains that the successful 
candidate was properly considered.  Having failed to resolve the grievance through the 
management steps, the grievant now requests qualification of his grievance for a hearing. 

 
DISCUSSION 

 
 By statute and under the grievance procedure, complaints relating solely to issues such as 
the methods, means, and personnel by which work activities are to be carried out, as well as 
hiring, promotion, transfer, assignment, and retention of employees within the agency “shall not 
proceed to hearing” unless there is sufficient evidence of discrimination, retaliation, unwarranted 
discipline, or a misapplication or unfair application of policy.2  In this case, the grievant alleges a 
misapplication and/or unfair application of policy and discrimination. 
 

Further, the grievance procedure generally limits grievances that qualify for a hearing to 
those that involve “adverse employment actions.”3  Thus, typically, a threshold question is 

                                                 
1 Department of State Police, General Order 6.00, Assignments and Transfers [G.O. 6.00], ¶ 2. 
2 Va. Code § 2.2-3004(C); Grievance Procedure Manual § 4.1(c). 
3 See Grievance Procedure Manual § 4.1(b).   
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whether the grievant has suffered an adverse employment action.4  An adverse employment 
action is defined as a “tangible employment action constitut[ing] a significant change in 
employment status, such as hiring, firing, failing to promote, reassignment with significantly 
different responsibilities, or a decision causing a significant change in benefits.”5  Adverse 
employment actions include any agency actions that have an adverse effect on the terms, 
conditions, or benefits of one’s employment.6  For purposes of this ruling only, it will be 
assumed that the grievant has alleged an “adverse employment action” in that it appears the 
position he sought would have provided a salary increase.   

 
Misapplication of Policy and/or Unfair Application of Policy   
 

For an allegation of misapplication of policy or unfair application of policy to qualify for 
a hearing, there must be facts that raise a sufficient question as to whether management violated 
a mandatory policy provision, or whether the challenged action, in its totality, was so unfair as to 
amount to a disregard of the intent of the applicable policy.  This Department has reviewed the 
agency policies at issue to determine whether the agency misapplied or unfairly applied policy in 
allowing the successful candidate to compete for the position without regard to the alleged 12-
month requirement.  In this Department’s assessment, there is no such misapplication or unfair 
application of policy such that the grievance should qualify for a hearing. 

 
This Department is persuaded by the distinction between positions that are filled through 

lateral transfer requests and those that are advertised through a competitive process.  The former 
are specifically referenced with regard to the 12-month requirements of Paragraph 2 of General 
Order 6.00; whereas that paragraph includes no language about such a restriction for agency 
employees who apply for an advertised position.  This distinction is largely reflected in General 
Order 6.02.  The language cited by the grievant that exempts certain special positions from the 
tenure requirements in that policy appears primarily in those sections that are filled through 
requests for lateral transfer.  However, the section regarding the Supervisory Special Agent 
position, the position under which the Task Force Coordinator falls, specifically references 
application through an advertised process.  Therefore, it does not appear that the 12-month 
restriction in General Order 6.00 would apply to the advertised selection at issue in this case. 

 
The grievant argues that the failure to include language exempting the section on 

Supervisory Special Agents from the tenure requirements of General Order 6.00 must indicate 
that those requirements apply.  We are not so persuaded.  Even if we set aside the distinction 
being made between positions filled by lateral transfer and advertised competition, the 
Supervisory Special Agent section includes more specific tenure requirements than those that 
appear in General Order 6.00.7  Thus, it would appear that the more specific requirements of 

                                                 
4 While evidence suggesting that the grievant suffered an “adverse employment action” is generally required in 
order for a grievance to advance to hearing, certain grievances may proceed to hearing absent evidence of an 
“adverse employment action.”  For example, consistent with recent developments in Title VII law, this Department 
substitutes a lessened “materially adverse” standard for the “adverse employment action” standard in retaliation 
grievances.  See EDR Ruling No. 2007-1538. 
5 Burlington Industries, Inc. v. Ellerth, 524 U.S. 742, 761 (1998).   
6 See, e.g., Holland v. Washington Homes, Inc., 487 F.3d 208, 219 (4th Cir. 2007). 
7 For instance, the Supervisory Special Agent must have been a special agent for at least one year in-grade and a 
sworn employee with the agency for at least four years.   
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General Order 6.02 would be those that are intended to apply.8  Indeed, some sections of General 
Order 6.02 that do not include the exempting language referenced by the grievant include 
language specifically to make applicable any other eligibility requirements for transfer and/or 
promotion, e.g., those contained in General Order 6.00.  The Supervisory Special Agents section 
contains no such language making those other eligibility requirements applicable.  This 
Department is left with no other conclusion other than the agency did not intend for Paragraph 2 
of General Order 6.00 to apply to selections of Supervisory Special Agents. 

 
An agency’s interpretation of its own policies is generally afforded great deference.  This 

Department has previously held that where the plain language of an agency policy is capable of 
more than one interpretation, the agency’s interpretation of its own policy should be given 
substantial deference unless the agency’s interpretation is clearly erroneous or inconsistent with 
the express language of the policy.9  In reviewing the agency policies this Department cannot 
find that the agency has made an erroneous interpretation.  Indeed, we agree with the agency’s 
assessment, which appears to be consistent with the policy language. 

 
In addition, this Department is mindful of the language included in Paragraph 8 of 

General Order 6.00 that the tenure requirements “shall not apply when a transfer is deemed to be 
in the best interest of the Department.”10  Given that the policy grants the agency such a 
sweeping ability to create an exception to these requirements, it would be difficult to show that 
where the agency has done so there would be a misapplication of policy unless there is disparate 
treatment.  In this case, the agency indicates that it has handled all its recruitments for 
Supervisory Special Agents without regard to the tenure requirements in General Order 6.00.  In 
sum, after reviewing all these policy provisions and arguments, the grievance fails to raise a 
sufficient question as to whether the agency misapplied and/or unfairly applied policy.  The 
grievance does not qualify for a hearing. 

 
APPEAL RIGHTS AND OTHER INFORMATION 

 
For information regarding the actions the grievant may take as a result of this ruling, 

please refer to the enclosed sheet.  If the grievant wishes to appeal the qualification 
determination to the circuit court, the grievant should notify the human resources office, in 
writing, within five workdays of receipt of this ruling and file a notice of appeal with the circuit 
court pursuant to Va. Code § 2.2-3004(E).  If the court should qualify this grievance, within five 
workdays of receipt of the court’s decision, the agency will request the appointment of a hearing 
officer unless the grievant wishes to conclude the grievance and notifies the agency of that 
desire.  

 
 

      _____________________ 
             Claudia Farr 
      Director 

                                                 
8 See Broughman v. Carver, 624 F.3d 670, 674 (4th Cir. 2010) (specific terms prevail over general in the same or 
another statute which might otherwise control). 
9 See, e.g., EDR Ruling No. 2008-1956 and 2008-1959. 
10 G.O. 6.00, ¶ 8. 
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