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COMMONWEALTH of VIRGINIA 
Department of Employment Dispute Resolution 

 
QUALIFICATION RULING OF DIRECTOR 

 
In the matter of the Department of Health 

Ruling Number 2012-3139 
December 5, 2011 

 
The grievant has requested qualification of his July 25, 2011 grievance with the 

Department of Health (the agency).  For the reasons set forth below, this grievance does not 
qualify for a hearing. 

 
FACTS 

 
 The grievant and members of his division previously received compensation for time 
spent on-call when serving as a duty officer.  The agency re-evaluated this practice and 
determined that these employees were no longer due such compensation under the agency’s On-
Call Leave Policy.  The grievant disputes the agency’s interpretation and filed this grievance 
seeking restoration of the prior approach for himself and his co-workers.1   
 
 

DISCUSSION 
 

By statute and under the grievance procedure, management is reserved the exclusive right 
to manage the affairs and operations of state government.2  Further, complaints relating solely to 
the establishment or revision of wages, salaries, position classifications, or general benefits 
“shall not proceed to a hearing”3 unless there is sufficient evidence of discrimination, retaliation, 
discipline, or a misapplication or unfair application of policy.4  In this case, the grievant asserts a 
claim of misapplication and/or unfair application of policy. 

 
For an allegation of misapplication of policy or unfair application of policy to qualify for 

a hearing, there must be facts that raise a sufficient question as to whether management violated 
a mandatory policy provision, or whether the challenged action, in its totality, was so unfair as to 
amount to a disregard of the intent of the applicable policy.  Further, the grievance procedure 
                                                 
1 A grievance must pertain “directly and personally to the employee’s own employment.”  Grievance Procedure 
Manual § 2.4.  Consequently, the extent to which the issue raised applies to anyone other than the grievant will not 
be addressed in this ruling as those matters are not the proper subject for a grievance by this grievant.  This ruling 
will address the denial of on-call leave to the grievant. 
2 See Va. Code § 2.2-3004(B). 
3 Va. Code § 2.2-3004(C). 
4 Grievance Procedure Manual § 4.1(c). 
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generally limits grievances that qualify for a hearing to those that involve “adverse employment 
actions.”5  Thus, typically, the threshold question is whether the grievant has suffered an adverse 
employment action.6  An adverse employment action is defined as a “tangible employment 
action constitut[ing] a significant change in employment status, such as hiring, firing, failing to 
promote, reassignment with significantly different responsibilities, or a decision causing a 
significant change in benefits.”7  Adverse employment actions include any agency actions that 
have an adverse effect on the terms, conditions, or benefits of one’s employment.8  For purposes 
of this ruling only it will be assumed that the grievant has experienced an adverse employment 
action in that he has been denied the accrual of on-call leave.   

 
The first issue is whether the grievant’s service as a duty officer is considered on-duty 

time under the agency’s On-Call Leave Policy.  This Policy  cites to the Fair Labor Standards 
Act regulation 29 C.F.R. § 785.17:  “An employee who is required to remain on call on the 
employer’s premises or so close thereto that he cannot use the time effectively for his own 
purposes is working while ‘on call.’  An employee who is not required to remain on the 
employer’s premises but is merely required to leave word at his home or with company officials 
where he may be reached is not working while on call.”  In short, if an employee’s time on-call 
is restricted in this manner, the employee is considered on-duty.  Based on the terms of the 
Policy, including its incorporation of the above regulation, as well as the facts presented, this 
Department cannot conclude that the agency misapplied or unfairly applied its On-Call Leave 
Policy in determining that the grievant’s on-call time would not be so restricted that he would be 
considered on-duty.9 

 
The agency’s On-Call Leave Policy also awards supplemental compensation for non-duty 

on-call time that meets three conditions:  1) physical restriction (the degree to which an 
employee’s freedom of travel and performance of personal activities is restricted), 2) response 
time (a pre-established time to respond and/or report exists), and 3) disciplinary action 
(employees are subject to discipline if they do not respond to a call).  The agency evaluated these 
criteria prior to the grievance and afterwards, with the benefit of information provided by the 
grievant, and concluded that the grievant’s service as a duty officer did not meet these criteria.  
As to physical restriction, the agency found that the duty officer could be on-call anywhere 
statewide as long as access to a cell phone and the internet was possible.  As to response time, 
there were mixed facts presented as to whether there was a required response time.  However, it 
was also determined that the State Emergency Operations Center would contact the duty officer 
and then proceed to the next staff member on their call list after waiting approximately ten 
minutes.  As to disciplinary action, there was no indication that any employee had been 
disciplined for a failure to respond to a call.    
                                                 
5 See Grievance Procedure Manual § 4.1(b).   
6 While evidence suggesting that the grievant suffered an “adverse employment action” is generally required in 
order for a grievance to advance to hearing, certain grievances may proceed to hearing absent evidence of an 
“adverse employment action.”  For example, consistent with recent developments in Title VII law, this Department 
substitutes a lessened “materially adverse” standard for the “adverse employment action” standard in retaliation 
grievances.  See EDR Ruling No. 2007-1538. 
7 Burlington Industries, Inc. v. Ellerth, 524 U.S. 742, 761 (1998). 
8 Holland v. Washington Homes, Inc., 487 F.3d 208, 219 (4th Cir. 2007). 
9 Cf. Whitten v. City of Easley, 62 F. App’x 477 (4th Cir. 2003). 
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An agency’s interpretation of its own policies is generally afforded great deference.  This 

Department has previously held that where the plain language of an agency policy is capable of 
more than one interpretation, the agency’s interpretation of its own policy should be given 
substantial deference unless the agency’s interpretation is clearly erroneous or inconsistent with 
the express language of the policy.10  In reviewing the agency’s On-Call Leave Policy and the 
facts presented in this grievance, this Department cannot find that the agency has made an 
erroneous interpretation.  Indeed, we agree with the agency’s evaluation of the situation as it 
appears to be consistent with the policy language.  The grievant’s service as a duty officer is not 
so restrictive to meet the stated criteria in the On-Call Leave Policy.  As such, the grievance fails 
to raise a sufficient question as to whether the agency misapplied and/or unfairly applied policy.  
The grievance does not qualify for a hearing. 

 
 

APPEAL RIGHTS AND OTHER INFORMATION 
 

For information regarding the actions the grievant may take as a result of this ruling, 
please refer to the enclosed sheet.  If the grievant wishes to appeal this Department’s 
qualification determination to the circuit court, the grievant should notify the human resources 
office, in writing, within five workdays of receipt of this ruling and file a notice of appeal with 
the circuit court pursuant to Va. Code § 2.2-3004(E).  If the court should qualify this grievance, 
within five workdays of receipt of the court’s decision, the agency will request the appointment 
of a hearing officer unless the grievant wishes to conclude the grievance and notifies the agency 
of that desire. 

 
 
 
       ________________________ 
       Claudia T. Farr 
       Director 

                                                 
10 See, e.g., EDR Ruling No. 2008-1956 and 2008-1959. 
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