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 The grievant has submitted two additional compliance ruling requests to this Department 
(EDR) in Case No. 9657.  For the reasons discussed below, this Department finds no merit in the 
grievant’s ruling requests.   
 
Burden of Proof 
 
 The grievant has asked that this Department review the hearing officer’s determination 
during the pre-hearing conference that the burden of proof is on the grievant in her grievance.  
The party who has the burden of proof is not determined by whether the grievance involves an 
“adverse action,” as appears to be argued by the grievant.1  Rather, as stated in the Grievance 
Procedure Manual, while an agency has the burden of proof for disciplinary actions or 
dismissals for unsatisfactory performance, the grievant has the burden of proof in all other 
cases.2  The grievant’s grievance does not involve a disciplinary action or a dismissal for 
unsatisfactory performance.  As such, the hearing officer correctly determined that the grievant 
bears the burden of proof in this case.  The grievant’s argument otherwise is baseless. 
 
Agency Advocate 
 
 The grievant has requested a compliance ruling regarding the agency designating a new 
advocate for the grievance hearing.  Importantly, once a grievance has been qualified for a 
hearing, any claims of noncompliance are to be raised with the hearing officer.3  If a party 
disagrees with the manner in which the hearing officer addresses the noncompliance, a ruling 
request can then be submitted to EDR.4  Because there is no indication in her ruling request that 

                                           
1 While there is no verbatim record of the pre-hearing conference, as stated in the hearing officer’s August 10, 2011 
letter to the parties, the determination that the grievant has the burden of proof was not based on a question of an 
“adverse action.”  This appears to be an issue the grievant has injected without understandable cause.  The question 
of the burden of proof is clearly and unambiguously addressed by the Grievance Procedure Manual.  See infra.  The 
citations in the grievant’s August 10, 2011 e-mail are inapposite.   
2 Grievance Procedure Manual § 5.8; see also Rules for Conducting Grievance Hearings § IV(C). 
3 Grievance Procedure Manual  § 6.3. 
4 Id. 
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the grievant raised this matter with the hearing officer prior to requesting a compliance ruling, 
her request is premature. 
 
 Even if the grievant’s ruling request was proper, there is no basis to find any 
noncompliance.  Absent inappropriate conduct demonstrated during the hearing phase, there is 
no basis to exclude a party’s chosen advocate.5  The grievant has presented no grounds in 
support of her ruling request.6  Accordingly, the request is denied.  
 

This Department’s rulings on matters of compliance are final and nonappealable.7  This 
Department is further compelled to address the fact that the grievant has submitted numerous 
compliance ruling requests recently, most of which have been meritless.  Submission of baseless 
compliance ruling requests unnecessarily taxes EDR resources and could potentially be relevant 
in determining whether the grievance procedure is being used to harass or impede agency 
operations.8   

 
 
 

      _____________________ 
      Claudia T. Farr 
      Director 

                                           
5 See EDR Ruling Nos. 2011-2867, 2011-2870. 
6 To the extent the grievant argues she was not notified of the change by the agency, she was informed by the 
Division of Hearings that the change had been sent in by e-mail the previous day.  This notification came prior to the 
pre-hearing conference.  Even if it is true that the agency did not provide the grievant with notification of the change 
in advocate, there is no prejudice here because the grievant was actually informed of the change in a timely manner.  
7 Va. Code §§ 2.2-1001(5), 2.2-3003(G). 
8 See Va. Code § 2.2-3003(C). 
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