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COMMONWEALTH of VIRGINIA 
Department of Employment Dispute Resolution 

 
ACCESS RULING OF DIRECTOR 

 
In the matter of Department of Conservation and Recreation 

Ruling Number 2010-2642 
August 13, 2010 

 
The grievant has requested a ruling on whether he had access to the grievance 

procedure when he initiated his April 1, 2010 grievance.  The Department of Conservation 
and Recreation (DCR or the agency) claims that the grievant does not have access to the 
grievance procedure because he was a P-14 status wage employee when he initiated his 
grievance.  For the reasons set forth below, this Department concludes that the grievant did 
not have access to the grievance process.   
 

FACTS 
 
 The grievant was employed by the agency as an Accountant Senior.  The grievant 
was informed on his impending layoff and, on October 5, 2009, the grievant timely 
initiated a grievance challenging the planned layoff.  The October 5th grievance advanced 
to hearing where the grievant was unsuccessful with his challenge.  (The October 5th 
grievance is currently on appeal.)   
 

In November of 2009, the grievant applied for a General Accounting Manager 
position with DCR.  On January 1, 2010, the grievant retired from the agency.  (The 
grievant contends that he was essentially forced to retire as he had been told that he would 
be laid-off and that his position was being abolished.)  On or about January 29, 2010, 
another candidate was offered the General Accounting Manager position.  On or about 
February 1, 2010, the grievant was rehired by the agency as P-14 wage employee.  On or 
about February 22, 2010, the successful candidate began work and the agency publically 
announced and welcomed the successful candidate via an e-mail message on March 2, 
2010.  On April 1, 2010, the grievant initiated the grievance that is the subject of this 
ruling, challenging his non-selection.  
 

DISCUSSION 
 

The General Assembly has provided that all non-probationary state employees may 
utilize the grievance process, unless exempted by law.1  Pursuant to Virginia Code § 2.2-

                                           
1 Va. Code § 2.2-3001(A) and Grievance Procedure Manual § 2.3. 
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2905 (11), “employees compensated on an hourly or daily basis” are exempted from the 
Virginia Personnel Act (VPA).  Under Va. Code § 2.2-3002(4), employees “in positions 
designated in § 2.2-2905 as exempt from the Virginia Personnel Act (§ 2.2-2900 et seq.)” 
do not have access to the grievance procedure.  Because the grievant was employed as a 
wage (hourly) employee at the time he filed his grievance, he was exempt from the VPA 
and did not have access to the grievance procedure.2

 
The grievant points to several special circumstances that he believes warrant 

granting him access.  First, the grievant asserts that the agency delayed the recruiting for 
the General Accounting Manager position and the announcing of the results for recruitment 
in order to deny him access to the grievance process.  The grievant, however, has provided 
no evidence to support this assertion.   

 
As to grievant’s contention that he would have had access had he not been forced to 

retire, the voluntariness of his retirement and related layoff are issues in his October 5, 
2009 grievance, which he lost at hearing and is currently appealing.  There is no basis to 
grant the grievant access at this time.    

 
   

APPEAL RIGHTS AND OTHER INFORMATION 
 

For the reasons discussed above, this Department has determined that the grievant 
does not have access to the grievance procedure.  For information regarding the actions the 
grievant may take as a result of this ruling, please refer to the enclosed sheet.  If the 
grievant wishes to appeal this Department’s access determination to the circuit court, the 
grievant should notify the human resources office, in writing, within five workdays of 
receipt of this ruling.   
 
 
 

_________________________ 
Claudia T. Farr 

       Director 
 
 
       

 

                                           
2 See also Department of Human Resources Management (DHRM) Policy 2.20, stating that “[w]age 
employees are not eligible to use the state grievance procedure.”  


