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In the matter of Department of Behavioral Health and Developmental Services   

Ruling Number 2010-2626 
May 10, 2010 

 
The grievant has requested a ruling on whether her April 12, 2010 grievance with 

the Department of Behavioral Health and Developmental Services (“agency”) is in 
compliance with the grievance procedure.  The agency asserts that the grievance does not 
comply with the grievance procedure because it was not timely initiated.  For the reasons 
set forth below, this Department determines that the grievance is untimely and may be 
administratively closed.  

FACTS 

 On March 11, 2010, the grievant received a Group II Written Notice with 
termination for alleged inaccurate documentation of a medical event.  The grievant 
challenged the disciplinary action by filing a grievance on April 12, 2010.1  The agency 
subsequently administratively closed the grievance due to noncompliance by failing to 
initiate the grievance in a timely manner.  The grievant now appeals that determination.   

DISCUSSION 
 

The grievance procedure provides that an employee must initiate a written 
grievance within 30 calendar days of the date he or she knew or should have known of 
the event or action that is the basis of the grievance.2  When an employee initiates a 
grievance beyond the 30 calendar-day period without just cause, the grievance is not in 
compliance with the grievance procedure and may be administratively closed. 

 
Here, the event that forms the basis of the grievance is the agency’s issuance of 

the Written Notice.  This Department has long held that in a grievance challenging a 
disciplinary action, the 30 calendar-day timeframe begins on the date that management 

                                           
1 According to the agency, although the Grievance Form A is dated April 9, 2010, it was not actually 
received by management until April 12, 2009.  The grievant does not appear to contest that the Grievance 
Form A was not presented to management until April 12th.   
2 Va. Code § 2.2-3003(C); Grievance Procedure Manual § 2.4. 
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presents or delivers the Written Notice to the employee.3  The grievant received the 
Group II Written Notice on March 11, 2010 and, thus, should have initiated this 
grievance within 30 calendar days, i.e., no later than April 10, 2010.  The grievant did not 
initiate the grievance until April 12, 2010, which was 32 calendar days after the Written 
Notice was issued and, thus, untimely.4  The only remaining issue is whether there was 
just cause for the delay. 

 
The grievant asserts that on March 9, 2010, she had authorized a non-lawyer 

representative to serve as her advocate.    The grievant further asserts that on March 10, 
2010, the grievant, apparently through her advocate, responded to a March 8, 2010 letter 
of intent to terminate her employment.  The grievant asserts that the March 8, 2010 letter 
is “part and parcel of the March 11, 2010 grievance process” and that the March 10th 
response was timely and should have been followed by a meeting between the grievant, 
her advocate, and the agency prior to the issuance of the March 11, 2010 Written Notice.  
In sum, the grievant asserts that: 

 
The challenged action of the grievant filing a request for hearing/meeting 
within two days of the March 8, 2010 letter intent [sic] to terminate and 
prior to the issuance of the March 11, 2010 letter of termination, should be 
considered timely filed and the EDR should provide a hearing to the 
grievant and her advocate. 

 
 As an initial point, the grievant apparently had a meeting on March 10, 2010 with 
the agency to discuss the proposed termination of her employment.5  (While the 
grievant’s newly appointed advocate may not have been in attendance at that meeting, 
this Department is unaware of any provision of state policy that requires an agency to 
allow an advocate to be in attendance at what is essentially a pre-termination due process 
meeting.) More to the point, the act that the grievant appears to be challenging is the 
actual termination of her employment, which occurred on March 11, 2010, when the 
agency presented her with the Written Notice.  The grievant did not initiate her grievance 
until more than 30-days had lapsed from receiving the Written Notice. Sending the 
agency a notice that she had retained an advocate did not constitute initiating a grievance 
nor did it extend the time that she had to file her grievance.  The grievant’s advocate’s 
request for a second meeting did not constitute initiation of the grievance nor did it 
extend the timeframe for filing the grievance. Any failure by the agency to provide the 
grievant with a second meeting did not violate any policy requirement nor did it extend 
the grievance filing deadline.  The Grievance Procedure Manual plainly instructs that 
“[a]n employee must initiate a grievance on a fully completed ‘Form A,’”6 which did not 

 
3 E.g., EDR Ruling No. 2005-986; EDR Ruling No. 2003-147; EDR Ruling No. 2002-118. 
4 This Department has consistently applied the 30-day rule strictly and has long held that the fact that the 
30th 

day falls on a weekend does not extend the 30-day deadline for initiating a grievance.  EDR Ruling 
Nos. 2006-1349, 1350; 2006-1201; 2003-118; and 99-204. 
5 The grievant’s newly appointed advocate appears to have requested a second meeting and it appears this 
is the meeting that he claims should have occurred prior to her termination.  
6 Grievance Procedure Manual § 2.4. 
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occur until 32 days after her termination.  The rationale proffered by the grievant and her 
advocate simply does not constitute just cause for the untimely initiation of this 
grievance.  
 

CONCLUSION 
 
For the reasons set forth above, this Department concludes that the grievance was 

not timely initiated and there is no evidence of just cause for the delay.  The parties are 
advised that the grievance should be marked as concluded due to noncompliance and no 
further action is required.  This Department’s rulings on matters of compliance are final 
and nonappealable.7  
 
 
 

_____________________ 
Claudia T. Farr 
Director 

 

                                           
7 See Va. Code §§ 2.2-1001(5), 2.2-3003(G).  
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