
Issue:   Qualification – Benefits/Leave (Educational Leave);   Ruling Date:  May 
18, 2009;   Ruling #2009-2297;   Agency:  Department of Corrections;   Outcome:  
Not Qualified. 



May 18, 2009 
Ruling #2009-2297 
Page 2 
 

COMMONWEALTH of VIRGINIA 
Department of Employment Dispute Resolution 

 
QUALIFICATION RULING OF DIRECTOR 

 
In the matter of Department of Corrections 

Ruling No. 2009-2297 
May 18, 2009 

 
The grievant has requested a ruling on whether his January 29, 2009 grievance 

with the Department of Corrections (the agency) qualifies for a hearing.  For the reasons 
discussed below, this grievance does not qualify for a hearing. 

 
FACTS 

 
 The grievant requested that the agency allow him to utilize Education Leave to 
take E.M.T. classes provided by a local fire department.  The grievant states an agency 
manager initially gave him approval to use such leave, but when human resources 
reviewed the request, it was denied.  The agency denied the grievant’s request because 
the E.M.T. classes did not sufficiently relate to the development of the grievant’s job 
duties.  The agency also indicated that the request could not be granted because the 
classes the grievant sought to take were not through an accredited college or other 
institution.   
  
 The grievant argues that the agency has misapplied policy in that other agency 
employees were approved in the past to use leave for similar courses.  For instance, the 
grievant states that one employee took classes related to X-Ray technology and was 
allowed to use Education Leave.  The grievant also says that one employee was permitted 
to take E.M.T. classes in the past, and another was allowed to use Community Service 
leave as recently as December 2008 for such classes.  The grievant further alleges that the 
E.M.T. classes, though provided at a local fire department, were similar to those taught at 
a local community college and by the same instructor of his courses.   
 

DISCUSSION 
 

By statute and under the grievance procedure, management reserves the exclusive 
right to manage the affairs and operations of state government.1  Further, complaints 
relating solely to the establishment or revision of wages, salaries, position classifications, 
or general benefits “shall not proceed to a hearing.”2  Accordingly, challenges to such 
decisions do not qualify for a hearing unless the grievant presents evidence raising a 
sufficient question as to whether the agency misapplied or unfairly applied policy, or 
                                                 
1 Va. Code § 2.2-3004(B). 
2 Va. Code § 2.2-3004(C). 
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discrimination, retaliation or discipline improperly influenced the decision.3  In this case, 
the grievant claims that the agency misapplied or unfairly applied policy.   

 
For an allegation of misapplication of policy or unfair application of policy to 

qualify for a hearing, there must be facts that raise a sufficient question as to whether 
management violated a mandatory policy provision, or whether the challenged action, in 
its totality, was so unfair as to amount to a disregard of the intent of the applicable policy.  
Further, the grievance procedure generally limits grievances that qualify for a hearing to 
those that involve “adverse employment actions.”4  Thus, typically, a threshold question 
is whether the grievant has suffered an adverse employment action.5  An adverse 
employment action is defined as a “tangible employment action constitut[ing] a 
significant change in employment status, such as hiring, firing, failing to promote, 
reassignment with significantly different responsibilities, or a decision causing a 
significant change in benefits.”6  Adverse employment actions include any agency actions 
that have an adverse effect on the terms, conditions, or benefits of one’s employment.7  
Because this case involves the denial of a leave benefit, it will be assumed, for purposes 
of this ruling only, that the grievant experienced an adverse employment action.  
Nevertheless, because the evidence does not raise a sufficient question that the agency 
misapplied or unfairly applied policy, this grievance does not qualify for hearing. 
  
 DHRM Policy 4.15 provides:  “[e]ducational leave may be granted, at the 
discretion of the agency, for the purpose of allowing employees time to further their 
education through study related to their work or that of their agencies.”8  Because this 
policy specifically provides discretion to the agency in granting requests for educational 
leave, the grievance procedure accords much deference to management’s exercise of 
judgment in this area.  Thus, qualification is warranted only where evidence presented by 
the grievant raises a sufficient question as to whether the agency’s determination was 
plainly inconsistent with other similar decisions within the agency or otherwise arbitrary 
or capricious.9  Arbitrary or capricious is defined as a decision made “[i]n disregard of 
the facts or without a reasoned basis.”10

 
The grievant’s argument that the E.M.T. training would enhance his skills, and 

that it sufficiently related to his work for the agency is understandable.  The evidence he 

                                                 
3 Va. Code § 2.2-3004(A); Grievance Procedure Manual § 4.1. 
4 See Grievance Procedure Manual § 4.1(b).   
5 While evidence suggesting that the grievant suffered an “adverse employment action” is generally 
required in order for a grievance to advance to hearing, certain grievances may proceed to hearing absent 
evidence of an “adverse employment action.”  For example, consistent with recent developments in Title 
VII law, this Department substitutes a lessened “materially adverse” standard for the “adverse employment 
action” standard in retaliation grievances.  See EDR Ruling No. 2007-1538. 
6 Burlington Industries, Inc. v. Ellerth, 524 U.S. 742, 761 (1998).   
7 See, e.g., Holland v. Washington Homes, Inc., 487 F.3d 208, 219 (4th Cir. 2007).   
8 Further, the agency’s policy on educational leave defines such leave as “job-related.”  DOC Op. Proc. 
160.3 § III.   
9 See, e.g., EDR Ruling 2008-1879; EDR Ruling No. 2007-1651. 
10 Grievance Procedure Manual § 9.   
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submitted, however, does not indicate that the agency’s contrary determination was 
inconsistent with other agency decisions or otherwise arbitrary or capricious.  Allowing 
another employee to take an X-ray technology course is distinguishable as it was 
intended to enhance the skills of the employee to encourage potential future employment 
with the agency in another position.  The agency has determined that such a relationship 
did not exist for the E.M.T. training.  There is no basis to dispute the agency’s 
assessment.  

 
Further, to the extent the grievant argues that other employees have been allowed 

to use leave for E.M.T. training, there is insufficient evidence to support this contention.  
The agency searched its records for the past four years and found no indication that 
educational or community service leave had been approved for this purpose.  With no 
evidence to dispute this information, the grievance does not raise a sufficient question 
that the grievant’s leave request was treated inconsistently with other recent similar 
decisions by the agency or was otherwise arbitrary or capricious.   

 
The agency also relies on the fact that the E.M.T. training was not provided by an 

accredited college or other institution, allegedly a requirement of the agency’s policy to 
receive approval.  We note that while DOC Operating Procedure 160.3 does link 
coursework through an accredited college or other institution for funding for educational 
assistance, there does not appear to be such an explicit requirement for educational 
leave.11  This ruling, however, need not decide that issue.  In the agency’s determination, 
the E.M.T. training was not sufficiently related to the grievant’s work, which is a proper 
basis under the policy to decline a request for educational leave.  Because the grievance 
does not raise a sufficient question that policy was misapplied or unfairly applied, the 
grievance does not qualify for a hearing.  

 
APPEAL RIGHTS AND OTHER INFORMATION 

 
For information regarding the actions the grievant may take as a result of this 

ruling, please refer to the enclosed sheet.  If the grievant wishes to appeal this 
determination to the circuit court, the grievant should notify the human resources office, 
in writing, within five workdays of receipt of this ruling and file a notice of appeal 
pursuant to the provisions of Va. Code § 2.2-3004(E).  If the court should qualify this 
grievance, within five workdays of receipt of the court’s decision, the agency will request 
the appointment of a hearing officer unless the grievant notifies the agency that he does 
not wish to proceed.  
 
 
       _________________________ 
       Claudia T. Farr 
       Director 
                                                 
11 See DOC Op. Proc. 160.3 § III (comparing definitions of “Educational Assistance” and “Educational 
Leave”).  On the other hand, requiring all educational leave to be for college courses only would not seem 
to be inconsistent with DHRM Policy 4.15, if the requirement was applied consistently. 
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