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The grievant has requested a ruling on whether she had access to the grievance procedure 
when she initiated her January 23, 2009 grievance with the Department of Mental Health, Mental 
Retardation and Substance Abuse Services (the agency) to challenge her January 12, 2009 
termination of employment.  For the reasons set forth below, the grievant has access to the 
grievance procedure.         

 
FACTS 

 
 The grievant worked for the agency as a Housing Coordinator.  According to the agency, 
the grievant was hired on January 10, 2008 and her probationary period was originally scheduled 
to end on January 10, 2009.  The agency asserts that from about July 19, 2008 through August 
10, 2008, and from December 9, 2008 through January 11, 2009, the grievant was out from work 
on Short-Term Disability Leave.  The agency contends that because the grievant was on Short-
Term Disability Leave for more than 14 consecutive calendar days, her probationary period was 
extended and not due to end until February 1, 2009.    
 

On January 12, 2009, the agency gave the grievant the choice of quitting or being 
dismissed.  The grievant refused to quit asserting that she had done nothing wrong.    

 
On January 23, 2009, the grievant challenged the termination of her employment by 

initiating a grievance.  The agency asserts that the grievant does not have access to the grievance 
procedure because she was a probationary employee at the time that she was terminated.  The 
grievant has appealed the agency’s access determination to this Department.1     

    

                                                 
1 We note that the grievant requested a ruling request from this Department prior to asking the agency head to grant 
her access. See Grievance Procedure Manual § 2.3 (which states that access appeals are directed to the agency head 
prior to seeking an EDR ruling).  However, we also note that the human resource office instructed the grievant to 
direct her access appeal to the facility director who, in turn, denied her access.  Thus, to expedite this ruling which 
was delayed by erroneous information provided by the agency, we now rule. 
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DISCUSSION 
   

The agency denied the grievant access to the grievance procedure on the basis that she 
was purportedly a probationary employee at the time of the event that formed the basis of the 
grieved dispute.  The General Assembly has provided that all non-probationary state employees 
may utilize the grievance process, unless exempted by law.2  Thus, by statute, employees who 
have not completed their probationary period do not have access to the grievance procedure.3   

 
By statute, Department of Human Resource Management (DHRM) is exclusively 

charged with the promulgation and interpretation of state policy.4  DHRM Policy 1.45 provides 
that: 
 

Probationary periods must be extended when probationary employees are on any 
leave with or without pay, including Workers’ Compensation, Family Medical 
Leave, Military leave with or without pay, or on VSDP (Virginia Sickness and 
Disability Program) short-term disability (STD) leave or long-term disability 
(LTD)-working status for more than 14 consecutive calendar days.  

 
Policy 1.45 further instructs that: “[e]mployees must be notified in writing if their probationary 
periods will be extended for performance reasons or due to leave.”  Finally, Policy 1.45 states 
that “[i]f a probationary employee works beyond a 12-month period without being notified (1) of 
satisfactory completion or (2) that the probationary period was extended, the employee will be 
regarded as having successfully completed the probationary requirement.”   

 
Because this ruling requires a determination of whether the grievant was a non-

probationary employee when the event that forms the basis of her grievance occurred, and 
because the answer to this question turns on state policy, this Department contacted DHRM for 
policy guidance in reading these provisions in harmony with one another.5  DHRM provided the 
following summation of Policy 1.45: 

 

                                                 
2 Va. Code § 2.2-3001(A); Grievance Procedure Manual § 2.3. 
3 E.g., EDR Ruling No. 2007-1705; EDR Ruling No. 2005-1032. 
4 See Va. Code § 2.2-1201(13) (Director of the Department of Human Resource Management “shall have the final 
authority to establish and interpret personnel policies”); Murray v. Stokes, 237 Va. 653, 657, 378 S.E.2d 834, 836 
(1989) (stating that the “ ‘final authority’ language … supports and is consistent with a legislative intent … to 
preclude judicial review”); Grievance Procedure Manual § 7.2(c) (noting that decisions by the Director of 
Department of Human Resource Management (DHRM) are final and nonappealable). 
5 Policy interpretation may be viewed as analogous to statutory interpretation.  A key principle of statutory 
construction is preserving the “harmony” of the entire scheme of a statute or rule. Brown v. Black, 260 Va. 305, 
314; 534 S.E.2d 727, 731 (2000) (concurring opinion).  A well-settled principle of statutory construction is that 
every part of a statute is presumed to have some effect and no part will be considered meaningless unless absolutely 
necessary. Hubbard v. Henrico Ltd. P'ship, 255 Va. 335, 340, 497 S.E.2d 335, 338 (1998).  Courts instruct that 
seemingly incongruent statutes “capable of coexistence” should be read harmoniously so that each retains meaning 
and neither is rendered illusory. Seaton v. Commonwealth, 42 Va. App. 739, 758-59, 595 S.E. 2d 9, 18-19 (2004) 
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An employee’s probationary period must be extended when he/she is on leave for 
14 consecutive calendar days or more.  An agency is required to notify the 
employee of the extension in writing.  However, if an agency fails to notify an 
employee of the required extension before the employee reaches the conclusion of 
the original 12 month probationary period from their date of hire, the employee 
shall be considered as having satisfactorily completed their probationary period. 

 
DHRM further confirmed that the requirement to inform an employee of a probationary period 
extension is not satisfied by a general blanket provision in an agency manual.   All such 
notifications must be made on an individual basis.   
 

Here, the grievant’s probationary period was to end on January 10, 2009.  The agency 
concedes that it did not inform the grievant that her probationary period had ended.6  Because the 
grievant worked beyond the 12-month period without being notified that her probationary period 
was extended, she completed the probationary requirement on January 10, 2009.  Because the 
grievant was a nonprobationary employee at the time that she was terminated from employment 
on January 12, 2009, she has access to the grievance procedure.    

 
CONCLUSION 

 
The grievant had access to the grievance procedure to challenge her termination of 

employment when she initiated the January 23, 2009 grievance.  If the grievant wishes to 
continue with her grievance, she has five workdays from receipt of this ruling to return the 
grievance to the agency so that the second step respondent may schedule the face-to-face fact-
finding meeting.7
 
   
 
 

_________________________ 
Claudia T. Farr 

       Director      

                                                 
6 The agency provided the grievant with no notice that her probationary period was extended.  It only provided her 
with the Center Employee Manual when she was hired, which prospectively informs all employees that if an 
employee is out of work and on STD for more than 14 consecutive days, the probationary period will be extended.  
According to DHRM, this sort of blanket statement in a manual does not satisfy the notification requirement.   
7 It appears that a face-to-face fact-finding meeting did not occur prior to the issuance of second step response.  This 
Department has held that if both parties wish to waive the second step meeting, this Department will not interfere 
with that decision.  However, we have also held that if either party desires the face-to-face fact-finding meeting, 
generally, the meeting must occur.  Therefore, if such a meeting did not occur and either party desires one, it shall 
take place consistent with §3.2 of the Grievance Procedure Manual. Once that meeting has occurred, the second 
step respondent will issue an amended response.   
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