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COMMONWEALTH of VIRGINIA 
Department of Employment Dispute Resolution 

 
QUALIFICATION RULING OF DIRECTOR 

 
 In the matter of Department of State Police 

Ruling No. 2009-2177 
January 23, 2009 

 
 The grievant has requested a ruling on whether his September 22, 2008 grievance 
with the Department of State Police (the agency or VSP) qualifies for a hearing.  For the 
following reasons, this grievance does not qualify for hearing.  
 

FACTS 
 

  The grievant, a Sergeant with the agency, requested a transfer to another 
Sergeant position on June 19, 2008, if an opening occurred in the future.  The agency 
acknowledged his request in a letter dated June 25, 2008.  The grievant later learned that 
there was a vacancy in one such position when the agency advertised the position on July 
18, 2008.  The grievant competed but was not selected for the position.   

 
The grievant initiated his grievance because he appears to argue that his transfer 

request should have been honored when the Sergeant vacancy occurred.  The agency 
indicates that the relevant agency policy regarding transfers, General Order 16, was 
changed to require that interviews take place for filling the particular position the 
grievant requested.  Reference to the history of General Order 16 finds that language 
requiring interviews was added to the policy in a new paragraph 13 with an effective date 
of July 1, 2008.  It appears, however, that these revisions were not published, through an 
Informational Bulletin, until July 23, 2008.  Other unrelated changes to General Order 16,  
with an effective date of July 1, 2008, had been published in an earlier Informational 
Bulletin on July 1, 2008.   

 
DISCUSSION 

 
 By statute and under the grievance procedure, complaints relating solely to issues 
such as the methods, means, and personnel by which work activities are to be carried out, 
as well as hiring, promotion, transfer, assignment, and retention of employees within the 
agency “shall not proceed to hearing” unless there is sufficient evidence of 
discrimination, retaliation, unwarranted discipline, or a misapplication or unfair 
application of policy.1  In this case, the grievant alleges a misapplication of agency 
policy.   

                                                 
1 Va. Code § 2.2-3004(C); Grievance Procedure Manual § 4.1(c). 
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For an allegation of misapplication of policy or unfair application of policy to 
qualify for a hearing, there must be facts that raise a sufficient question as to whether 
management violated a mandatory policy provision, or whether the challenged action, in 
its totality, was so unfair as to amount to a disregard of the intent of the applicable policy.  
Further, the grievance procedure generally limits grievances that qualify for a hearing to 
those that involve “adverse employment actions.”2  Thus, typically, a threshold question 
is whether the grievant has suffered an adverse employment action.3  An adverse 
employment action is defined as a “tangible employment action constitut[ing] a 
significant change in employment status, such as hiring, firing, failing to promote, 
reassignment with significantly different responsibilities, or a decision causing a 
significant change in benefits.”4  Adverse employment actions include any agency actions 
that have an adverse effect on the terms, conditions, or benefits of one’s employment.5   

 
The grievant appears to argue three points:  1) under the prior policy, he should 

have been transferred to the position without the selection process and interviews; 2) the 
successful candidate had not satisfied a full year as a Sergeant, which, he alleges, made 
her ineligible to be transferred; and 3) the interview panel did not comply with the 
provisions of the new policy.   

 
Policy Changes 
 
 Assuming the Informational Bulletin dated July 23, 2008 is correct and the 
agency made the revisions to General Order 16, paragraph 13 at that time, the position 
advertisement occurred when the language requiring interviews for the open Sergeant 
position did not exist in the policy.  The agency appears to have made the changes on 
July 23, 2008 retroactive to July 1, 2008, covering the selection at issue here, which 
began on July 18, 2008.  It is not clear whether this retroactivity was effective under law 
or policy.  However, even under the old version of General Order 16, it does not appear 
that there was a misapplication of policy.   

 
Although the grievant appears to suggest that he should have been transferred 

automatically once the Sergeant position became available, the earlier version of General 
Order 16 only required that his transfer request “be given due consideration.”6  Further, 
the agency’s letter accepting the grievant’s transfer request indicated that the acceptance 
of the request “does not obligate the Department to transfer you.”  Consequently, even 
under the old version of the policy, there was no specific requirement that the grievant be 
                                                 
2 See Grievance Procedure Manual § 4.1(b).   
3 While evidence suggesting that the grievant suffered an “adverse employment action” is generally 
required in order for a grievance to advance to hearing, certain grievances may proceed to hearing absent 
evidence of an “adverse employment action.”  For example, consistent with recent developments in Title 
VII law, this Department substitutes a lessened “materially adverse” standard for the “adverse employment 
action” standard in retaliation grievances.  See EDR Ruling No. 2007-1538. 
4 Burlington Industries, Inc. v. Ellerth, 524 U.S. 742, 761 (1998). 
5 See, e.g., Holland v. Washington Homes, Inc. 487 F.3d 208, 219 (4th Cir. 2007). 
6 VSP General Order 16, ¶ 13 (prior version revised July 1, 2008). 
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transferred to the vacant Sergeant position based on his request.  Furthermore, this 
Department cannot find, and the grievant has not submitted evidence to suggest, that the 
agency violated the old version of General Order 16 by proceeding with interviews for 
the position.  Indeed, having an interview process would be consistent with Department 
of Human Resource Management (DHRM) Policy 2.10, Hiring.  Therefore, because the 
agency’s decision to interview for the open Sergeant position was consistent with the new 
language of General Order 16 and did not appear to violate any provision of the old 
version, there is insufficient indication that policy has been misapplied. 
 
Year Requirement 
 
 The grievant cites General Order 16, paragraph 2, which states that “[s]worn 
employees in a supervisory classification may request a transfer after 12 months.”  The 
grievant asserts that the successful candidate in the selection had not been in her former 
Sergeant position for at least a year before requesting and being granted the transfer.  For 
that reason, he argues she was not eligible for the position.7  The new version of General 
Order 16 revises this requirement for transfers to the particular Sergeant position sought 
by the grievant.  The updated paragraph 13 provides that “[a]ll sergeants are eligible to 
apply for the vacancy, regardless of how long they have served in their present 
assignment.”     

 
As the grievant asserts, it would appear that the old version of General Order 16 

might have prevented the successful candidate from being eligible for transfer.  However, 
the position advertisement stated that “[n]otwithstanding the provisions of G.O.16, 
paragraph 2, all interested and qualified sworn supervisors may apply for this position.”  
This language in the position advertisement appears to have been a temporary 
modification of the requirements of General Order 16.  Indeed, paragraph 2 of General 
Order 16 allows the agency to opt out of those eligibility restrictions “when a transfer is 
deemed to be in the best interest of the Department.”  Further, it appears that this 
modification was made in as fair a way as possible, published at the outset in the position 
announcement.  As such, given the totality of the circumstances, this grievance does not 
raise a sufficient question as to whether the agency misapplied policy.   
 
Interview Panel 
 
 Assuming the new version of General Order 16 was effective, it appears the 
participants on the interview panel were not the specific individuals identified in that 
policy as the panel.  Even though this requirement may not have been followed, this 
apparent misapplication of policy does not qualify for hearing because it does not appear 
that the grievant experienced an adverse employment action as a result.  The position he 
sought would have been a lateral transfer for him.  Typically, a lateral transfer is not an 

                                                 
7 For purposes of this ruling only, it is assumed that the successful candidate had not been in her former 
position for at least a year before entering the selection process. 
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adverse employment action unless it results in a significant detrimental effect.8  Because 
there is no indication that the lateral transfer would have entitled the grievant to any other 
tangible benefit, the denial of that transfer would not appear to be an adverse employment 
action.  Accordingly, this grievance does not qualify for hearing. 

 
APPEAL RIGHTS AND OTHER INFORMATION 

 
For information regarding the actions the grievant may take as a result of this 

ruling, please refer to the enclosed sheet.  If the grievant wishes to appeal this 
determination to the circuit court, the grievant should notify the human resources office, 
in writing, within five workdays of receipt of this ruling and file a notice of appeal 
pursuant to the provisions of Va. Code § 2.2-3004(E).  If the court should qualify this 
grievance, within five workdays of receipt of the court’s decision, the agency will request 
the appointment of a hearing officer unless the grievant notifies the agency that he does 
not wish to proceed.  

 
 
 
 
      _____________________ 
             Claudia Farr 
      Director 

                                                 
8 See, e.g., Boone v. Goldin, 178 F.3d 253, 256 (4th Cir. 1999); see also EDR Ruling No. 2007-1430. 
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