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COMMONWEALTH of VIRGINIA 
Department of Employment Dispute Resolution 

 
QUALIFICATION RULING OF DIRECTOR 

 
In the matter of Department of Transportation 

Ruling No. 2009-2105 
September 3, 2008 

 
 The grievant has requested a ruling on whether her June 9, 2008 grievance with 
the Department of Transportation (the agency) qualifies for a hearing.  For the reasons 
discussed below, this grievance does not qualify for a hearing. 
 

FACTS 
 

This grievance concerns the grievant’s claims regarding work schedules.  About 
ten years ago, the grievant was removed from a particular shift because it was no longer 
available due to staffing issues.  She recently became aware that a co-worker had been 
approved to work the shift the grievant used to work ten years ago.  The grievant asserts 
that the agency should have told her the shift had become available and requests to work 
that shift.   

 
Employees at the grievant’s facility can request a shift change by submitting a 

“Work Schedule Change Request Form.”  The language of that form instructs employees 
to  

 
update and forward this form to [management] immediately upon a change 
of interest in their work schedule, or every January and June of each year.  
Whenever the employee submits a new request, the previous request will 
be voided and the request with the most recent date will be valid.  To be 
considered for a change in work schedule, your line change request form, 
“MUST”, be on file, “PRIOR”, to the occurrence of a vacancy.   
 

The grievant had submitted such forms over the past year and on at least one of these 
forms indicated “NO Change request at all!” 
   

DISCUSSION 
 

The grievance statutes and procedure reserve to management the exclusive right 
to manage the affairs and operations of state government.1  Further, by statute and under 
the grievance procedure, complaints relating solely to the methods, means, and personnel 
                                                 
1 See Va. Code § 2.2-3004(B). 
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by which work activities are to be carried out “shall not proceed to hearing”2 unless there 
is sufficient evidence of discrimination, retaliation, unwarranted discipline, or a 
misapplication or unfair application of policy.  The grievant has not alleged 
discrimination or retaliation.  Therefore, the only question on which this grievance might 
qualify for hearing is whether the agency misapplied or unfairly applied policy. 

 
For an allegation of misapplication of policy or unfair application of policy to 

qualify for a hearing, there must be facts that raise a sufficient question as to whether 
management violated a mandatory policy provision, or whether the challenged action, in 
its totality, was so unfair as to amount to a disregard of the intent of the applicable policy.   

 
The grievant has not identified any specific policy requirement violated by the 

agency in handling the shift changes.  Additionally, there is no evidence that the agency 
disregarded the intent of any applicable policy or the schedule change program.  It 
appears that the agency has adhered to the language of the change request form.  The 
grievant had not requested to change her schedule, but another employee had.  This 
Department has found no policy that would have required management to notify the 
grievant that a particular schedule had become available.  Indeed, the schedule change 
form requires that an employee submit a change request prior to any such vacancy 
occurring.  The grievant has also presented no evidence that the agency’s actions were 
inconsistent with other decisions made by the agency or otherwise arbitrary or 
capricious.3  As such, there is no basis to qualify this grievance for a hearing. 

 
 APPEAL RIGHTS AND OTHER INFORMATION 

 
 For information regarding the actions the grievant may take as a result of this 
ruling, please refer to the enclosed sheet.  If the grievant wishes to appeal the 
qualification determination to the circuit court, the grievant should notify the human 
resources office, in writing, within five workdays of receipt of this ruling and file a notice 
of appeal with the circuit court pursuant to Va. Code § 2.2-3004(E).  If the court should 
qualify this grievance, within five workdays of receipt of the court’s decision, the agency 
will request the appointment of a hearing officer unless the grievant wishes to conclude 
the grievance and notifies the agency of that desire.  
 
 
 

__________________________ 
Claudia T. Farr 

       Director 

                                                 
2 Va. Code § 2.2-3004(C). 
3 See Grievance Procedure Manual § 9 (defining arbitrary or capricious as a decision made “[i]n disregard 
of the facts or without a reasoned basis”). 
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