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COMMONWEALTH of VIRGINIA 
Department of Employment Dispute Resolution 

 
COMPLIANCE RULING OF DIRECTOR 

 
In the matter of College of William & Mary 

Ruling No. 2008-2002 
May 2, 2008 

 
The College of William & Mary (the College) seeks a compliance ruling 

regarding the grievant’s March 3, 2008 grievance.   The College alleges that the grievant 
has failed to comply with the grievance procedure by failing to respond to calls to 
reschedule the second step meeting.    

 
FACTS 

 
On March 3, 2008, the grievant initiated his expedited grievance concerning a 

demotion.  According to the College, the second step meeting was scheduled for March 
12, 2008.  However, the meeting was allegedly cancelled at the grievant’s request.  The 
College states that it made “several attempts” to contact the grievant, but the calls were 
not returned.  On March 14, 2008, the College mailed the grievant a letter asking that the 
grievant contact the second step-respondent to schedule the meeting.  This letter also 
notified the grievant of the alleged noncompliance.  The College states that the grievant 
has failed to respond to that letter and the prior calls.  Because of the grievant’s 
nonresponsiveness, the College seeks a compliance ruling.1   

 
DISCUSSION 

 
The grievance procedure requires both parties to address procedural 

noncompliance through a specific process.2  That process assures that the parties first 
communicate with each other about the noncompliance, and resolve any compliance 
problems voluntarily, without this Department’s (EDR’s) involvement.  Specifically, the 
party claiming noncompliance must notify the other party in writing and allow five 
workdays for the opposing party to correct any noncompliance.3  If the opposing party 
fails to correct the noncompliance within this five-day period, the party claiming 
                                                 
1 There is no indication that the College provided the grievant with a copy of its request for a compliance 
ruling, as is required by the grievance procedure.  Grievance Procedure Manual § 6.3.  This Department 
cautions all participants in the grievance process to be sure opposing parties are aware of ruling requests 
made to EDR by copying them on correspondence. 
2 Grievance Procedure Manual § 6.3. 
3 Id. 
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noncompliance may seek a compliance ruling from the EDR Director, who may in turn 
order the party to correct the noncompliance or, in cases of substantial noncompliance, 
render a decision against the noncomplying party on any qualifiable issue.  When an 
EDR ruling finds that either party to a grievance is in noncompliance, the ruling will (i) 
order the noncomplying party to correct its noncompliance within a specified time period, 
and (ii) provide that if the noncompliance is not timely corrected, a decision in favor of 
the other party will be rendered on any qualifiable issue, unless the noncomplying party 
can show just cause for the delay in conforming to EDR’s order.4       

   
 The Grievance Procedure Manual provides that “[w]ithin 5 workdays of the 
second-step respondent’s receipt of the grievance, the second-step meeting must be held.”  
The College alleges that the grievant has violated this portion of the grievance procedure 
by asking to reschedule the meeting and then failing to respond to the College’s inquiries 
to reschedule.  Although there is no specific provision in the grievance procedure 
expressly requiring a grievant to cooperate with the scheduling of the second step 
meeting, certainly such cooperation is expected.  Nonresponsiveness by parties to a 
grievance does not support the purpose of the grievance process to resolve workplace 
disputes fairly and promptly.5  Therefore, the grievant should contact the College as soon 
as possible after receipt of this ruling to either provide his availability for a rescheduled 
second step meeting or notify the College’s human resources office that he wishes to 
conclude his grievance.  However, if the grievant continues to be nonresponsive to the 
agency’s past requests to reschedule the second step meeting, the agency could simply 
select a meeting date and notify the grievant.  If the grievant does not appear for the 
meeting, the agency could then follow at least two different courses of action.  First, the 
second step-respondent might simply respond to the grievance in writing without the 
input of the grievant during a face-to-face meeting. 6  Second, assuming that the College 
desires to meet with the grievant,7 the College could provide the grievant a notice of 
noncompliance for failure to appear at the scheduled meeting and, if the situation is not 

 
4 While in cases of substantial noncompliance with procedural rules the grievance statutes grant the EDR 
Director the authority to render a decision on a qualifiable issue against a noncompliant party, this 
Department favors having grievances decided on the merits rather than procedural violations.  Thus, the 
EDR Director will typically order noncompliance corrected before rendering a decision against a 
noncompliant party.  However, where a party’s noncompliance appears driven by bad faith or a gross 
disregard of the grievance procedure, this Department will exercise its authority to rule against the party 
without first ordering the noncompliance to be corrected. 
5 See Grievance Procedure Manual § 1.1. 
6 If the College provides a response without first meeting with the grievant, however, the College will 
waive the right to allege noncompliance by the grievant in not coming to the meeting.  EDR has never 
directly ruled on the issue of whether a grievant’s failure to come to a scheduled second step meeting 
would be noncompliance.  However, Number 13 of the Frequently Asked Grievance Questions on EDR’s 
website provides that “any party to a grievance has a right to insist on the second-step meeting, and if either 
party demands it, then the second-step meeting generally must take place.”  Frequently Asked Grievance 
Questions, No. 13, http://www.edr.virginia.gov/faqs.htm. 
7 The parties are not required to conduct a second step meeting if both the grievant and management agree 
to waive the second step meeting.  See id.  

http://www.edr.virginia.gov/faqs.htm
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corrected, appeal to EDR for a compliance ruling consistent with Section 6.3 of the 
Grievance Procedure Manual.8   
 

CONCLUSION 
 

Based on the foregoing, the grievant’s conduct does not yet amount to 
noncompliance with the grievance procedure.  This Department’s rulings on matters of 
compliance are final and nonappealable.9
 
 
 
 

__________________________ 
Claudia T. Farr 

       Director 
 

                                                 
8 To the extent this second course of action might inadvertently result in the agency waiving the compliance 
matter by proceeding with the second step meeting before requesting a compliance ruling, as described in 
EDR Ruling No. 2005-1067, the pertinent portion of that ruling is hereby superseded. 
9 See Va. Code § 2.2-1001(5). 
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