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COMMONWEALTH of VIRGINIA 
Department of Employment Dispute Resolution 

QUALIFICATION RULING OF THE DIRECTOR 
In the matter of Department of State Police 

No. 2006-1335 
October 27, 2006 

 
The grievant has requested a qualification ruling regarding the February 17, 2006 

grievance that he initiated with the Department of State Police (agency). For the reasons 
set forth below, this grievance is not qualified for hearing. 

FACTS 
 
 The grievant serves as a Special Agent. The grievant asserts that on February 9, 
2006, he discovered that position number 02210 had been reallocated as duty post 6, in a 
new location.  Accordingly, on that same day, the grievant submitted a lateral transfer 
request for that position.  The agency informed the grievant that by the time the 
grievant’s request for a lateral transfer was received, the position had been posted as a 
promotional opportunity for qualified Troopers and, under a new policy, could not be 
offered to him.1 The grievant characterizes the reallocated position as a “new” position 
that should have been made available to existing special agents before it was advertised 
to Troopers as a promotional opportunity.   
 

DISCUSSION 
 
The grievant asserts that the agency has misapplied or unfairly applied policy.  

For such a claim to advance to a hearing, there must be facts that raise a sufficient 
question as to whether management violated a mandatory policy provision, or whether 
the challenged action, in its totality, was so unfair as to amount to a disregard of the 
intent of the applicable policy.2   

 
In denying the grievant’s transfer request, the agency quotes Informational 

Bulletin 2006 - No. 13, which states that “Lateral transfer requests received on or after 
the date of the written announcement will not be given consideration.”3  The grievant 
asserts that despite Informational Bulletin 2006 No. 13, other employees were allowed to 
transfer into positions that had been announced in writing as promotional opportunities. 
The grievant cites to transfers associated with positions 02458 and 03146 as examples of 
such exceptions. 

                                                 
1 Position 02210 was advertised as a promotional opportunity for Troopers on February 2, 2006. 
2 Va. Code § 2.2-3004(A)(ii); Grievance Procedure Manual § 4.1(b)(1). 
3 Emphasis in original. 
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The agency has provided documentation that indicates that with the two positions 

named by the grievant as exceptions, the employees in each case had submitted their 
requests prior to Informational Bulletin 2006 - No. 13’s effective date of February 1, 
2006. Based on this documentation, it does not appear that the grievant is similarly 
situated to the other two employees who submitted their requests prior to the 
advertisement of the positions.  (It is not disputed that the grievant submitted his request 
to transfer to position 02210 (duty post 6) until February 9th, nine days after the February 
1st effective date.)  Accordingly, this grievance cannot be qualified on the basis of an 
unfair application of policy.   

 
The grievant also challenges the agency’s denial of the transfer on the basis that 

there was no way that he could have submitted a request for transfer prior to the 
announcement because he was not aware of the transfer.  According to the grievant, 
General Order 16 states that “Anticipated openings for new divisions, units, or positions 
shall be advertised in writing by the BASS Deputy Director (Sworn Programs) before 
such openings are filled.” He claims that this position was never advertised and thus, 
because of his lack of knowledge of the opening, there was no way that he could have 
submitted a transfer request prior to becoming aware of the opening on February 9th.   

 
According to the agency, the policy provision cited by the grievant does not apply 

in this case because the position in question is not a new position.  Rather, the agency 
states that position 02210 was created in 1986 and has had 3 incumbents in that position 
since its inception.  The agency explains that position 02210 was merely transferred from 
one duty post to another and therefore does not constitute a new position.4  As the policy 
provision in question is an agency policy, and the agency’s interpretation does not 
contradict the plain language of the written policy, the agency is entitled to deference in 
its interpretation of its meaning.  Accordingly, we conclude that the agency did not 
violate a mandatory policy provision when it failed to first post the position for current 
special agents before offering it as a promotional opportunity.5      
 
 
 

APPEAL RIGHTS AND OTHER INFORMATION 
For information regarding the actions the grievant may take as a result of this 

ruling, please refer to the enclosed sheet. If the grievant wishes to appeal this 
determination to the circuit court, the grievant should notify the human resources office, 
                                                 
4 The agency has provided an example of a new position that it is in the process of creating.  The agency 
points to a trooper recruiter position that is being abolished and a sergeant position that is being created to 
replace the abolished position.  The agency states that this position will be offered to current sergeants 
before it is advertised as a promotional opportunity for troopers.  
5 The grievant also objects to the agency’s failure to advertise the “establishment” of duty post 6 under 
General Order One.  As with General Order 16, the agency’s position is that this is not a newly established 
duty post, rather it is duty post that was merely moved from one location to another.  Again, the agency is 
entitled to deference regarding the interpretation of their own policy, unless, for example, the interpretation 
is contradictory to the plain language of the policy, which is not the case here.   
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in writing, within five workdays of receipt of this ruling. If the court should qualify this 
grievance, within five workdays of receipt of the court’s decision, the agency will request 
the appointment of a hearing officer unless the grievant notifies the agency that he wishes 
to conclude the grievance.  

 

 
       ________________________ 
       Claudia T. Farr 
       Director 
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