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 COMMONWEALTH of VIRGINIA 
 

Department of Employment Dispute Resolution 
QUALIFICATION RULING OF THE DIRECTOR 

 
In the matter of Department of Corrections 

No. 2006-1302 
June 26, 2006 

 
The grievant, through his attorney, has requested a ruling on whether his 

September 8, 2005 grievance with the Department of Corrections (DOC or agency) 
qualifies for hearing.  For the reasons set forth below, this grievance does not qualify.  

FACTS 
 
 The grievant served as Deputy Chief Probation & Parole Officer with DOC.  In 
2004, the grievant was on Short Term Disability (STD) leave on three separate occasions.  
He was out from June 6th through the 28th; August 17th through September 13th; and on 
September 9th he went out and did not return to work in 2004.  As a result, the grievant 
worked 1142 hours in 2004.   
 

The grievant was on Short Term Disability from January 1, 2005 until March 22, 
2005.  He returned to work on March 23rd and worked for a total of 97 hours before going 
out on Long Term Disability (LTD) leave on April 13, 2005.  He asserts that he was 
released to return to work on July 5, 2005.  The grievant further asserts that he was told 
not to return to work at that time and that he did not learn that his employment had been 
terminated when he moved into LTD until August 17, 2005, when he received a letter 
from the agency’s Human Resources Director. 

DISCUSSION 
 

Family and Medical Leave Act Policy  
 
The grievant asserts that the agency terminated him in violation of his rights 

under the Family and Medical Leave Act (FMLA).  Specifically, he claims that he was 
prepared to return to work on July 5, 2005, but was never allowed to return. He further 
asserts that he was not provided with any FMLA paperwork nor was he advised when his 
FMLA protected status ended.  

 
Although not expressly couched as such, the grievance is appropriately viewed as 

a misapplication of policy claim.  For an allegation of misapplication of policy or unfair 
application of policy to qualify for a hearing, there must be facts that raise a sufficient 
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question as to whether management violated a mandatory policy provision, or whether 
the challenged action, in its totality, was so unfair as to amount to a disregard of the 
intent of the applicable policy.1  In this case, the policies at issue are the Department of 
Human Resource Management (DHRM) Policy No. 4.20, “Family and Medical Leave,” 
as well as the federal Family and Medical Leave Act, 29 U.S.C. § 2601 et seq., on which 
Policy 4.20 is based, and the Virginia Sickness and Disability Program (VSDP) Policy 
No. 4.57.   

   
DHRM Policy 4.20 grants an employee up to 12 weeks of family and medical 

leave per calendar year if they have worked at least 1250 hours during the twelve month 
period immediately prior to the start of that leave.2  Further, under DHRM Policy 4.57, 
FMLA leave runs concurrently with VSDP leave.3  

 
In this case, as stated above, the grievant claims that he was prepared to return to 

work on July 5, 2005, but was never allowed to return to work.   The agency, however, 
has provided documentation indicating that the grievant did not work the required 1250 
hours immediately preceding his movement into LTD on April 13, 2005.  Instead, 
information provided by the agency shows that the grievant worked approximately 770 
hours in the 12 month period immediately prior to April 13, 2005.  While the grievant 
does not concede that he worked less than 1250 hours, he has not provided any evidence 
that tends to refute the agency’s documentation showing that he fell far short of the 
required hours.  Because the grievant did not work the required 1250 hours, he was not 
entitled to any FMLA leave when he moved into LTD on April 13th. 

 
The grievant, through his attorney, appears to assert that even if he had not 

worked 1250 hours in the 12 month period immediately preceding his movement into 
LTD on April 13, 2005, he is nevertheless entitled to leave based on a June 7, 2005 
correspondence from a Human Resource Officer informing him that his 2005 FMLA had 
been exhausted.  The grievant points to a Code of Federal Regulations (CFR) provision, 
29 C.F.R. § 825.110(d), for the proposition that an employer has the duty to inform an 
employee, at the time leave commences, of whether he is eligible for FMLA leave. 
According to § 825.110(d), “the employer must either confirm the employee's eligibility 
based upon a projection that the employee will be eligible on the date leave would 
commence or must advise the employee when the eligibility requirement is met.”  The 
grievant notes that § 825.110(d) further states that “[i]f the employer confirms eligibility 
at the time the notice for leave is received, the employer may not subsequently challenge 
the employee's eligibility.”  Accordingly, the grievant concludes that if the employer fails 
to advise the employee whether the employee is eligible prior to the date the requested 
leave is to commence, the employee will be deemed eligible, and the employer may not 
then deny leave.  

 
 

1 Va. Code § 2.2-3004(A)(ii); Grievance Procedure Manual § 4.1(b)(1). 
2 DHRM Policy 4.20 § II (A). 
3 See also VSDP Handbook, which has long stated that, if eligible, days on VSDP disability will also count 
towards Family Medical Leave.  
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The grievant’s counsel is correct that under 29 C.F.R. § 825.110(d), if the 
employer confirms eligibility at the time the notice for leave is received, the employer 
may not subsequently challenge the employee's eligibility. However, a number of courts 
have found § 825.110(d) to be invalid because it essentially attempts to alter the FMLA 
by making eligible employees who, under the language of the statute, are ineligible for 
family leave.4  We find the reasoning of these courts persuasive and, because the 
Commonwealth’s policy is based on the FMLA, cannot conclude that the agency 
misapplied or unfairly applied policy by denying the grievant FMLA leave.   

 
The grievant’s attorney also argues that the grievant relied, to his detriment, on 

agency representations regarding his eligibility for FMLA leave.   
Counsel asserts that:  
 

[the grievant] relied on the advice and information provided to him by the 
Department of Corrections, that he believed that he was on FMLA and 
that, once his doctor released him from disability, he would return to his 
former position.  Had [he] known that his position would be terminated, he 
would have arranged to return to work.  His primary limitation was from 
driving.  He would have arranged for transportation at his expense in order 
to retain his job. 
 

Because of the particular facts of this case, we find it neither necessary to reject or accept 
the doctrine of detrimental reliance or equitable estoppel as have some courts.5  The 
grievant’s assertion now that he could have worked from April 13th through July 5th is at 
odds with the assertion that he is required to make to be eligible for FMLA leave: that he 
was “unable to perform the functions of the [his] job.”6    
 

Finally, we are compelled to respond to the grievant’s attorney’s assertion made 
in the March 8, 2006 Ruling Request that the agency ignored this Department’s ruling 
that an agency must clearly inform an employee that his employment with the 
Commonwealth terminates due to movement into LTD.  It is correct that we held in 
Ruling No. 2006-1166 that an agency must clearly inform an employee that his 

 
4 See Wolke v. Dreadnought Marine, Inc., 954 F. Supp. 1133, 1137 (E.D. Va. 1997); (holding that the 
“Department of Labor regulation . . . purports to transform employees who are ineligible under the FMLA 
statute into eligible employees”); Brungart v. BellSouth Telecomm., Inc., 231 F.3d 791, 796-97 (11th Cir. 
2000), cert. denied, 149 L. Ed. 2d 1001, 121 S. Ct. 1998 (2001); Dormeyer v. Comerica Bank-Illinois, 223 
F.3d 579, 582 (7th Cir. 2000)(holding that “The statutory text is perfectly clear and covers the issue. The 
right of family leave is conferred only on employees who have worked at least 1,250 hours in the previous 
12 months”); see also Woodford v. Community Action of Green County, Inc., 268 F.3d 51 (2nd Cir. 
2001)(holding § 825.110(d) to be invalid) McQuain v. Ebner Furnaces, Inc., 55 F. Supp. 2d 763 (N.D.Ohio 
1999)(same); Seaman v. Downtown Partnership of Baltimore, Inc., 991 F. Supp. 751 (D.Md.1998) (same). 
But see Miller v. Defiance Metal Products, Inc., 989 F. Supp. 945 (N.D.Ohio 1997) (holding §  825.110(d) 
to be valid). 
5 See Minard v. ITC Deltacom Communications, Inc., 2006 U.S. App. LEXIS 9721 (5th Cir. 2006); 
Summers v. Middleton & Reutlinger, P.S.C., 214 F. Supp.2d 751 (W.D. Ky. 2002).   
6 29 C.F.R. § 825.112(a)(4).   We also note that the grievant could not have relied to his detriment on the 
June 7, 2005 correspondence because that letter came months after he had moved into LTD.  
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employment with the Commonwealth has terminated because of movement into LTD, but 
that holding was pertinent only to the issue of when notice of termination was triggered 
for purposes of the 30-day grievance filing deadline, not any substantive employment 
right.  The ruling merely stands for the proposition that an agency cannot bar a grievance 
on the basis of an untimely filing if the agency has not unambiguously informed the 
employee that his employment has ended as a result of moving into LTD.   

 
CONCLUSION 

 
For information regarding the actions the grievant may take as a result of this 

ruling, please refer to the enclosed sheet.  If the grievant wishes to appeal the 
qualification determination to the circuit court, the grievant should notify the human 
resources office, in writing, within five workdays of receipt of this ruling.  If the court 
should qualify this grievance, within five workdays of receipt of the court’s decision, the 
agency will request the appointment of a hearing officer unless the grievant wishes to 
conclude the grievance and notifies the agency of that desire.  

 

 
       ________________________ 
       Claudia T. Farr 
       Director 
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