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COMMONWEALTH of VIRGINIA 
Department of Employment Dispute Resolution 
QUALIFICATION RULING OF DIRECTOR 

 
In the matter of Department of Corrections 

No. 2006-1260 
March 10 2006 

 
 

The grievant has requested a ruling on whether his October 19, 2005 grievance 
with the Department of Corrections (DOC or the agency) qualifies for a hearing.  The 
grievant has challenged management’s decision to require staff to wear their winter 
uniforms after October 17, 2005.  The grievant asserts that previously, staff were allowed 
an optional period during which they could wear either summer or winter uniforms.  For 
the following reasons, this grievance is not qualified for a hearing. 
 
 

FACTS 
 

The grievant is employed by the agency as a Correction Officer Senior.  On 
September 14, 2005, the agency’s Deputy Director issued a memorandum with a subject 
line: “Clarification-Procedure 5-23 Corrections Officers Uniform Optional Periods.”  In 
pertinent part, the memo states that: 

 
The winter to summer uniform changeover option period shall be 

from March 15th to May 14th, the summer to winter uniform changeover 
optional period shall be from September 15th to November 14th. 

 
The actual date for changing of uniforms shall be determined by 

the Warden/Superintendent and all staff shall change at the same time.  
 

The Major issued a memo stating that the date for changing from summer to winter 
uniforms would be October 17, 2005.  The grievant claims that he and other officers were 
not given an optional period in the fall during which they could wear either summer or 
winter clothes. 
 
 

DISCUSSION 
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By statute and under the grievance procedure, management reserves the exclusive 
right to manage the affairs and operations of state government.1  Thus, all claims relating 
to issues such as the methods, means, and personnel by which work activities are to be 
carried out, or to the transfer or reassignment of employees within the agency generally 
do not qualify for hearing, unless the grievant presents evidence raising a sufficient 
question as to whether discrimination, retaliation, or discipline may have improperly 
influenced management’s decision, or whether state policy may have been misapplied or 
applied unfairly.2    

 
In addition, for a grievance to qualify for hearing, the grievant must show that the 

conduct grieved involves an “adverse employment action.”3   An adverse employment 
action is defined as a “tangible employment act constituting a significant change in 
employment status, such as hiring, firing, failing to promote, reassignment with 
significantly different responsibilities, or a decision causing a significant change in 
benefits.”4   

 
Here, the grievant was not allowed to wear his summer uniform beyond October 

17, 2006.   Under the facts of this case, this action alone simply does not rise to the level 
of an “adverse employment action.”  Accordingly, this grievance cannot be qualified for 
a hearing.5   
 

APPEAL RIGHTS AND OTHER INFORMATION 
 
 For information regarding the actions the grievant may take as a result of this 
ruling, please refer to the enclosed sheet.  If the grievant wishes to appeal the 
qualification determination to the circuit court, the grievant should notify the human 
resources office, in writing, within five workdays of receipt of this ruling.  If the court 
should qualify this grievance, within five workdays of receipt of the court’s decision, the 
agency will request the appointment of a hearing officer unless the grievant wishes to 
conclude the grievance and notifies the agency of that desire.  
 

 
 

       ________________________ 
                                                 
1 Va. Code § 2.2-3004(B). 
2 Va. Code  § 2.2-3004(A) and (C); Grievance Procedure Manual § 4.1(b) and (c). 
3 Va. Code § 2.2-3004(A).  
4 Burlington Industries, Inc. v. Ellerth, 118 S. Ct. 2257, 2268 (1998). 
5 This Department deems it worthy to note although the Deputy Director’s memo states that the 
Warden/Superintendent shall determine the date for uniform change for each institution, nothing in the 
memo appears to prohibit the Warden/Superintendent from delegating this determination to another 
individual, such as the Major.  We further note that management’s decision to have all security personnel 
change uniforms on the same date appears entirely consistent with Procedure 5-23 and the Deputy 
Director’s memo. 
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       Claudia T. Farr 
       Director 
 
 
       ________________________ 
       William G. Anderson, Jr. 

      EDR Consultant, Sr. 
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