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Department of Employment Dispute Resolution 
COMPLIANCE RULING OF THE DIRECTOR 

In the matter of Department of Motor Vehicles 
No. 2006-1201 

December 14, 2005 
 

The grievant has requested a ruling on whether her November 21, 2005 grievance 
with the Department of Motor Vehicles (DMV or agency) is in compliance with the 
grievance procedure.  The agency asserts that the grievance does not comply with the 
grievance procedure because it was not timely initiated.  For the reasons set forth below, 
the grievance is untimely and may be administratively closed.  

FACTS 
 
 The grievant is employed as Customer Service Generalist, Senior.  On October 
21, 2005, she received a Group II Written Notice for purportedly failing to follow her 
supervisor’s instructions, perform assigned work, or otherwise comply with established 
policy.  On November 21, 2005, the grievant initiated a grievance challenging the Group 
II Notice.  On November 29, 2005, the agency informed the grievant that her grievance 
was untimely.  

DISCUSSION 
 

The grievance procedure provides that an employee must initiate a written 
grievance within 30 calendar days of the date she knew or should have known of the 
event or action that is the basis of the grievance.1  When an employee initiates a 
grievance beyond the 30-calendar day period without just cause, the grievance is not in 
compliance with the grievance procedure, and may be administratively closed.   

 
In this case, the event that forms the basis of her grievance is the agency’s 

presentation of the Written Notice, which undisputedly occurred on October 21, 2005.  
Accordingly, the grievance should have been initiated within 30 calendar days of October 
21, 2005.  Because it was not initiated until November 21, 2005, 31 days after the Group 
II was issued, the grievance is untimely.2  Thus, the only remaining issue is whether there 
was just cause for the delay. 

  
                                                 
1 Va. Code § 2.2-3003(C); Grievance Procedure Manual § 2.4(1). 
2 November 20th was a Sunday.  However, this Department has long held that the fact that the 30th day falls 
on a weekend does not extend the 30-day deadline for initiating a grievance.  See EDR Ruling Nos. 2003-
118 and 99-204. 
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  The grievant offers several reasons why she delayed in initiating her grievance.  
First, she asserts that she wanted to see an attorney regarding the Written Notice, and the 
agency denied her the opportunity to do so.  Under state policy, agencies have 
considerable discretion regarding the granting of leave.  More importantly, the grievance 
procedure is intended to be a process that does not require the assistance of legal counsel.  
While some employees may find that aid from a lawyer is helpful, it is not mandatory.  In 
addition, if the grievant felt that she genuinely needed to meet with an attorney regarding 
the Written Notice she could have done so during non-work hours. 

 
The grievant also claims that she had to undergo a medical procedure on 

November 11th and because she received general anesthesia, she was told “do not drive, 
operate machinery, make important decisions or sign papers until the day following the 
procedure.” This Department has long held that illness or impairment does not 
automatically constitute “just cause” for failure to meet procedural requirements.  To the 
contrary, in most cases it will not.3  Illness may constitute just case for delay only where 
there is evidence indicating that the physical or mental impairment was so debilitating 
that compliance with the grievance procedure was virtually impossible.4  In this case, 
documentation provided by the grievant indicates that she was likely precluded from 
making decisions and signing papers for no more than two days as a result of her medical 
procedure.  This short period of incapacity is not nearly sufficient to constitute just cause.  

 
Finally, the grievant notes that November 11th (a Friday) was a holiday.   Just as 

the 30th day falling on a weekend does not constitute “just cause,” neither does the 
circumstance of a state holiday intervening during the 30 calendar day period. 

         
CONCLUSION 

 
For the reasons set forth above, this Department concludes that the grievant has 

failed to demonstrate just cause for her delay. The parties are advised that the grievance 
should be marked as concluded due to noncompliance and no further action is required. 
This Department’s rulings on matters of compliance are final and nonappealable.5  

 
 
       ________________________ 
       Claudia T. Farr 
       Director 
 
 
       ________________________ 
       William G. Anderson, Jr. 

      EDR Consultant, Sr. 
 
                                                 
3 See EDR Ruling No. 2003-154, 155. 
4 Id. See also EDR Ruling No. 2005-1040. 
5 See Va. Code § 2.2-1001(5).  
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