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COMMONWEALTH of VIRGINIA 
Department of Employment Dispute Resolution 

 
COMPLIANCE RULING OF DIRECTOR 

 
In the matter of Department of Juvenile Justice 

Ruling Number 2005-942 
February 3, 2005 

 
The grievant through her representative has requested a compliance ruling 

regarding her grievance initiated with the Department of Juvenile Justice (DJJ or the 
agency) on October 13, 2004.  The grievant claims that the agency has failed to provide 
her with a timely third-step response and as such, the agency is out of compliance with 
the grievance procedure.   

 
FACTS 

 
 The grievant is employed as a Rehabilitation Counselor II with DJJ.  On 
September 15, 2004, the grievant was issued a counseling memorandum (reprimand) for 
failure to follow policy.1   Subsequently on October 13, 2004, she initiated a grievance 
challenging that based upon her purported offense, the written counseling was overly 
severe.  The grievance was unresolved through the first and second resolution steps and 
advanced to the third-step respondent on November 29, 2004.  The grievant failed to 
receive a written response within the mandated five workday time period.  Therefore, on 
December 20, 2004, the grievant’s representative sent a letter of non-compliance to the 
agency head for the third-step respondent’s failure to provide a timely response.  The 
agency received the notice by fax on the same date. The third-step response was 
forwarded on January 3, 2005 and received by the grievant on January 10, 2005.   The 
request for a compliance ruling was received at EDR on January 4, 2005. 
 

DISCUSSION 
 

The grievance procedure requires both parties to address procedural non-
compliance through a specific process.2  That process assures that the parties first 
communicate with each other about the non-compliance, and resolve any compliance 
problems voluntarily without this Department’s involvement. Specifically, the party 
claiming non-compliance must notify the other party in writing and allow five workdays 
for the opposing party to correct any non-compliance.3   For example, if the grievant 
                                           
1 The grievant was counseled for handwriting, rather than typing,  a Ward Inter-Facility Privilege Form that 
was signed by the Superintendent and forwarded outside the facility. 
2 Grievance Procedure Manual, § 6. 
3 Id. 
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believes that an agency has not provided its third-step response within five workdays (as 
the grievant believed in this case), a grievant must notify the agency head of the alleged 
non-compliance.  

 
 Before seeking a compliance ruling from this Department, the grievant must allow 
the agency five workdays after receipt of the written notice to correct any non-
compliance.  If after five workdays the grievant believes that the agency has failed to 
correct the alleged non-compliance, the grievant may request a ruling from this 
Department.  Furthermore, should this Department find that the agency violated a 
substantial procedural requirement and that the grievance presents a qualifiable issue, this 
Department may resolve the grievance in the grievant’s favor unless the agency can 
establish just cause for its non-compliance. 
 

Here, it is undisputed that the third-step respondent failed to provide a written 
response within the mandated five workday time period.  As such, DJJ has failed to 
comply with the requirements of the grievance procedure.  However, while this 
Department does not condone DJJ’s non-compliance, in this case, it responded to the 
grievant’s written notice of non-compliance, and any harm that may have accrued to the 
grievant has been cured by its subsequent third management resolution step-response 
dated January 3, 2005.  As such, the issue to which the grievant now objects has 
essentially been corrected.  More importantly, the grievant has not cited any prejudice 
suffered as a result of the agency’s non-compliance.4  

 
 Accordingly, within five workdays of receipt of this ruling, the grievant must 

notify the agency whether she wishes to conclude her October 13, 2004 grievance or 
advance it to the qualification phase.  This ruling does not make a determination about 
the merits of the October 13, 2004 grievance, only that it is now in compliance with the 
grievance procedure.     This Department’s rulings on matters of compliance are final and 
nonappealable.5  

 
 

__________________ 
Claudia T. Farr 
 Director 

 
 

___________________ 
June M. Foy 
EDR Consultant, Sr.  

 
                                           
4 Further, if a party has corrected any purported non-compliance prior to this Department’s (EDR) receipt 
of a ruling request, we typically consider the non-compliance to be corrected and, thus, there is no reason 
for EDR to take further action.   In this case, the third-step response was forwarded on January 3, 2005 and 
the ruling request was received by this department on January 4, 2005. 
5 Va. Code § 2.2-3003 (G). 
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