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The grievant has requested a ruling in her August 23, 2004 grievance with the 
Department of Mental Health, Mental Retardation, and Substance Abuse Services 
(DMHMRSAS or the agency). The agency administratively closed the grievance 
claiming that the grievant failed to initiate her grievance within the required 30-calendar 
day period.1  For the reasons discussed below, this Department finds that the grievance 
was timely.   

 
FACTS 

 
The grievant was employed as a Residential Counselor.   It is undisputed that on 

July 26, 2004, the grievant received, via certified U.S. Mail, a Group III Written Notice 
that terminated her employment.  The Notice, dated July 23, 2004, asserts that the 
grievant engaged in patient abuse.  The agency asserts that the grievance she initiated on 
July 23rd is untimely because it “was not initiated within 30 calendar days.”  

 
  

DISCUSSION 
 

The Grievance Procedure Manual lists six requirements for the initiation of a 
grievance by an employee with access to the grievance procedure.2  The agency 
challenges the grievant’s compliance with the first requirement, specifically, that an 
employee must initiate a written grievance within 30 calendar days of the date she knew 
or should have known of the event or action that is the basis of the grievance.3  This 
Department has long held that in cases involving formal discipline (Written Group 
Notices) the ‘trigger date’ for the 30-day rule is the date that “management presents or 
delivers the Written Notice to the employee.”4  When an employee initiates a grievance 

                                                 
1 Va. Code § 2.2-3003(C); Grievance Procedure Manual § 2.4.  
2 See Grievance Procedure Manual § 2.4, Initiating a Grievance. 
3 Grievance Procedure Manual § 2.4(1); Va. Code § 2.2-3003(C). 
4 See EDR Rulings #s 2003-147 and 2002-001. 
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beyond the 30-calendar day period without just cause,5 the grievance may be 
administratively closed.  

 
In this case, it is undisputed that the grievant received her Group III Notice in the 

mail on July 26, 2004.  The grievance was initiated on August 23rd, within 30-calendar 
days of when the grievant received the Written Notice.  Accordingly, the grievance is 
timely. 6    

 
Within 5 workdays of receipt of this ruling the grievant shall inform the agency of 

her intention to advance her grievance to the next step or of her desire to administratively 
close her grievance.  This Department’s rulings on matters of compliance are final and 
nonappealable.7  

 
 
 
       ________________________ 
       Claudia T. Farr 
       Director 
 
 
       ________________________ 
       William G. Anderson, Jr. 

EDR Consultant, Sr. 
 

 

 
5 Just cause is defined as a reason sufficiently compelling to excuse not taking a required action in the 
grievance procedure. Grievance Procedure Manual § 9. 
6 The agency contends that on or about the same date that the grievant’s Written Notice was mailed (July 
23rd), it contacted, by telephone, several employees who were being terminated to inform them that their 
employment had been severed and that they would soon be receiving formal documentation memorializing 
their terminations.  The agency, however, concedes that it cannot say with any degree of certainly whether 
the grievant was one of those so notified.  Even assuming that the grievant had received a call informing 
her that her termination notice was in the mail, the 30-day timeframe begins when management presents or 
delivers a Written Notice, which in the case of a mailed Written Notice is normally when it is received by 
the employee.   
7 See Va. Code § 2.2-1001(5).  
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