
Issue:  Qualification/FLSA/overtime; Ruling Date:  September 4, 2003; Ruling #2003-
109; Agency:  Department of State Police; Outcome:  not qualified



September 4, 2003
Ruling #2003-109
Page 2

COMMONWEALTH of VIRGINIA
Department of Employment Dispute Resolution

QUALIFICATION RULING OF DIRECTOR

In the matter of Department of State Police
Ruling Number: 2003-109

September 4, 2003

The grievant has requested a ruling on whether his April 28, 2003 grievance with
the Virginia Department of State Police (VSP or the agency) qualifies for hearing.  The
grievant claims that management unfairly and inconsistently applied the agency’s
overtime leave policy.  For the reasons discussed below, this grievance does not qualify
for hearing.

FACTS

The grievant is employed as a non-exempt sworn employee in the VSP Safety
Division. To ensure compliance with agency policy and maintain minimal impact on the
agency budget, VSP upper management instructed the Safety Division Commander to
make certain that all sworn employees’ overtime leave accruals remain below 96 hours.
To accomplish this directive, the Safety Division Commander instructed its supervisors
that when a sworn employee’s overtime leave accrual reaches 88 hours, they were to
offer the employee the option of taking 8 or more hours of overtime leave.1  Further, if
the employee failed to voluntarily take the leave, management was instructed to assign
the leave in increments of no less than 8 hours.  As such, when the grievant’s overtime
leave accrual reached 88 hours, he was required to take 8 hours of overtime leave.

DISCUSSION

By statute and under the grievance procedure, management reserves the exclusive
right to manage the affairs and operations of state government.2  Therefore, claims
relating to issues such as the methods, means and personnel by which work activities are
carried on and the contents of established personnel policies, procedures, rules and
regulations generally do not qualify for hearing, unless the grievant presents evidence

                                                
1 Since that time, the Safety Division Commander has reduced the maximum accrual of overtime leave to
80 hours.  In contrast, non-exempt sworn employees in other VSP divisions are permitted to accrue 96
hours of overtime leave.
2 See Va. Code § 2.2-3004(B).
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raising a sufficient question as to whether discrimination, retaliation, or discipline may
have improperly influenced management’s decision, or whether state policy may have
been misapplied.3 This grievance presents no claim or evidence of improper
discrimination or retaliation; therefore the grievant’s claim of unfair or inconsistent
application of policy will be the only issue addressed in this ruling.4

Misapplication or Unfair Application of Policy

For a claim of policy misapplication or unfair application of policy to qualify for a
hearing, there must be evidence raising a sufficient question as to whether management
violated a mandatory policy provision, or evidence that management’s actions, in their
totality, are so unfair as to amount to a disregard of the intent of the applicable policy.

In this case, the applicable policies are Department of Human Resource
Management (DHRM) Policy No. 3.15, Overtime Leave and VSP General Order No. 41,
Overtime Policy. Under DHRM Policy No. 3.15, agencies may establish a maximum
amount of overtime leave that an employee is allowed to accrue, not to exceed 240 hours
or 480 hours if the employee holds a non-exempt public safety, emergency or seasonal
position.5 Consequently, VSP enacted General Order No. 41, which provides:

Non-exempt sworn employees will be paid overtime at one and one-half
rate for all hours worked after an accumulation of 96 hours of overtime
leave. The first 48 hours of accumulated overtime leave may be taken as
leave or retained at the employee’s option. Additional hours shall be
managed (assigned) by supervision to ensure sworn employee accruals
remain below 96 hours. Overtime leave assigned by supervisors will not
assigned in less than eight-hour increments unless a lesser increment is
requested by the sworn employee and approved by the supervisor.6

Although not expressly endorsed in state policy, DHRM, the state agency charged with
the development and interpretation of state personnel policy, has confirmed with this
Department that there is no violation of state policy should an agency exercise its
prerogative to unilaterally schedule an employee’s use of overtime leave.  Moreover,
during this Department’s investigation DHRM affirmed that agencies may impose
consistent overtime leave accrual limits for all of its divisions or may let divisions set
differing limits as long as such limits remain within state and agency policy guidelines.

The grievant claims that requiring him to use eight hours of overtime leave when
he had an accumulation of only 88 hours of such leave was an unfair and inconsistent
application of VSP General Order No. 41.  More specifically, the grievant questions his
                                                
3 See Va. Code § 2.2-3004; Grievance Procedure Manual §4.1(c), page 10.
4 The grievant’s express claim of unfair application of policy will be treated broadly for purposes of this
ruling as a claim of unfair and misapplication of policy.
5 See DHRM Policy 3.15(III)(B) and (C), page 2 of 4.
6 Department of State Police General Order No. 41, paragraph 4(a)(1)(b), page 41-3.
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required use of overtime leave upon reaching an accumulation of 88 hours, when other
non-exempt sworn employees outside of his division, but within VSP, are permitted to
carry overtime leave balances in excess of 88 hours.  However, because both the agency’s
overtime leave accrual limits under VSP General Order No. 41 and the more restrictive
Safety Division limits conform to state policy, VSP has not misapplied or inconsistently
applied agency policy. As such, this grievance does not qualify for hearing.

APPEAL RIGHTS AND OTHER INFORMATION

For information regarding the actions the grievant may take as a result of this
ruling, please refer to the enclosed sheet.  If the grievant wishes to appeal this
Department’s qualification determination to the circuit court, the grievant should notify
the human resources office, in writing, within five workdays of receipt of this ruling.  If
the court should qualify this grievance, within five workdays of receipt of the court’s
decision, the agency will request the appointment of a hearing officer unless the grievant
notifies the agency that he wishes to conclude the grievance.

_____________________
       Claudia Farr

Director

______________________
Jennifer S.C. Alger
EDR Consultant
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