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COMMONWEALTH of VIRGINIA 
Department of Human Resource Management 

Office of Employment Dispute Resolution 
 

COMPLIANCE RULING 
 

In the matter of the Department of Juvenile Justice 

Ruling Number 2014-3669 

August 2, 2013 

 

The Department of Juvenile Justice (the “agency”) has requested a compliance ruling 

from the Office of Employment Dispute Resolution (“EDR”) at the Department of Human 

Resource Management in relation to the grievant’s alleged failure to comply with the time limits 

set forth in the grievance procedure for advance or concluding her grievance.  

 

On or about January 10, 2013, the grievant initiated a grievance with the agency. The 

third step response was issued to her on January 25, 2013.  Having received no response from the 

grievant, on or about May 6, 2013, the agency mailed a letter of noncompliance to her, 

requesting a response within five workdays after receipt of the noncompliance letter.  Since more 

than five workdays have elapsed since the agency’s notification to the grievant of her alleged 

noncompliance, and the grievant has not yet advanced or concluded her grievance, the agency 

seeks a compliance ruling allowing it to administratively close the grievance. 

 

 While this ruling was pending, the grievant submitted a statement that seems to indicate 

she wishes to conclude her grievance.  EDR, therefore, considers this grievance concluded.
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   EDR’s rulings on matters of compliance are final and nonappealable.
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       ____________________________ 

Christopher M. Grab 

       Director 

       Office of Employment Dispute Resolution 

                                                 
1
 If EDR has misinterpreted the grievant’s intent to conclude her grievance, she must notify this Office in writing of 

that fact within five work days of her receipt of this ruling or her desire to advance her grievance. 
2
 See Va. Code §§ 2.2-1202.1(5), 2.2-3003(G).  


