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 COMMONWEALTH of VIRGINIA
Department of Employment Dispute Resolution

DIVISION OF HEARINGS

DECISION OF HEARING OFFICER

In re:

Case No: 5567

      Hearing Date:            November 20, 2002
                        Decision Issued:           November 21, 2002

PROCEDURAL ISSUES

It is important to emphasize that in a hearing involving the alleged
misapplication of policy, the hearing officer’s role is solely to ascertain whether
the policy was misapplied.  If the hearing officer determines that policy was
misapplied, he may direct the agency to correctly apply the policy.  However, the
hearing officer may not grant monetary compensation.1

Grievant initially grieved the agency’s decision not to authorize sick leave
benefits for his absences on May 22 & 23, 2002.  However, the grievant has
subsequently agreed with the agency that its decision not to authorize sick leave
for May 22, 2002 was correct.  Accordingly, the Director of the Department of
Employment Dispute Resolution (EDR) has ruled that the alleged misapplication
of policy for the May 22, 2002 absence does not qualify for a hearing.2
Therefore, this Decision addresses only the absence of May 23, 2002.
                                           
1  Section 5.9(b), EDR Grievance Procedure Manual, effective July 1, 2001.
2  Qualification Ruling of Director No. 2002-150, issued October 18, 2002.
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APPEARANCES

Grievant
Representative for Grievant
Three witnesses for Grievant
Warden

ISSUE

Was the policy on Hours of Work and Employee Leave Procedure
misapplied?

FINDINGS OF FACT

The grievant filed a grievance alleging unfair application of the leave
procedure policy.  Following failure to resolve the grievance at the third resolution
step, the agency head refused to qualify the grievance for a hearing.3  The
grievant requested a ruling from the Director of EDR as to whether his grievance
qualifies for a hearing.  The Director ruled that the portion of the grievance
relating to the absence of May 23, 2002 is qualified for hearing.4

The Department of Corrections (DOC) (Hereinafter referred to as agency)
has employed the grievant for 15 years.   He is currently a corrections officer
senior.

The facility’s policy on employee leave procedure addresses notification
requirements for employees who are absent and states, in pertinent part:

(1) Designated personnel, who must be absent because of illness,
shall personally notify the Shift Command or supervisor on duty at
least two (2) hours in advance of the beginning of their shift.  The
employee must leave a telephone number at which he/she can be
contacted when his/her Shift Commander or supervisor reports to
duty.  If unable to leave a telephone number, the employee must
contact his/her Shift Commander or supervisor within one (1) hour
following the time scheduled to report for duty.

                                           
3  Exhibit 1.  Grievance Form A, filed June 5, 2001.
4  Qualification Ruling of Director, Ibid.
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(4) Notification does not automatically mean leave will be
approved.5

The practice of most shift commanders is to instruct the officer calling in to
call his own shift commander after the commander reports for duty.  In some
cases this is not done depending on circumstances, the shift commander and
whether the officer calling in has provided a telephone number where he can be
contacted.

The leave procedure policy also addresses sick leave verification.
Employees on twelve (12) hour shifts may use up to thirty-six (36) hours of
unverified sick leave during a twelve-month period.  However, all time used in
excess of the above which is charged to sick leave balances must be verified by
an original doctor’s certificate which shall state the employee was under his/her
care and was unable to work.6  Failure to produce a doctor’s certificate when
required will normally result in disapproval of sick leave, and leave without pay
for the time in question.7  The Warden or Administrative Duty Officer may grant
an exception at their option.

Grievant works day shift and is required to report for work at 5:30 a.m.
Grievant called in to the Shift Commander at 6:25 a.m. on May 22, 2002 to report
that he had overslept, had the strong odor of alcohol on his breath, was dealing
with unspecified personal problems, and would not be reporting to work.  On May
23, 2002 grievant called in at 3:45 a.m. and advised the Shift Commander that he
was dealing with personal issues and would not be reporting for work.  The Shift
Commander asked grievant if the day shift commander had grievant’s telephone
number; grievant responded affirmatively.  Because his own shift commander
had his telephone number and because the night shift commander did not
instruct him to call the day shift commander later, grievant did not call.

The shift commander to whom grievant spoke at 3:45 a.m. did not appear
for the hearing, despite being listed as a witness by both parties.  The agency
representative averred that this witness was on vacation.  The call-in page for
grievant includes a handwritten note to the effect that grievant, ”was to told to call
back but did not.”8  When grievant first examined this page during the last week
of May 2002, this handwritten note was not on the page.  None of the witnesses
that testified at the hearing knew who had written the note.

As of May 23, 2002, grievant had exceeded his 36 hours of unverified sick
leave.9  Grievant did not see a physician on either May 22 or 23, 2002.  In early

                                           
5  Exhibit 6.  Section 213-7.2.f, Facility Institutional Operating Procedure Number (IOP) 213,
Hours of Work and Employee Leave Procedure, effective April 15, 2002.
6  Exhibit 6.  Section 213-7.2.g, IOP 213, Ibid.
7  Exhibit 6.  Section 213-7.2.h, Ibid.
8  Exhibit 2.  Call-in book page for grievant, January-June 2002.
9  Exhibit 1.  Second step resolution response of Warden, June 20, 2002.
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May 2002, grievant had contacted the employee assistance program (EAP)
regarding his personal problems.  The EAP carrier approved grievant to be
interviewed and treated by a social worker beginning on June 27, 2002.10

APPLICABLE LAW AND OPINION

The General Assembly enacted the Virginia Personnel Act, Va. Code §
2.2-2900 et seq., establishing the procedures and policies applicable to
employment within the Commonwealth.  This comprehensive legislation includes
procedures for hiring, promoting, compensating, discharging and training state
employees.  It also provides for a grievance procedure.  The Act balances the
need for orderly administration of state employment and personnel practices with
the preservation of the employee’s ability to protect his rights and to pursue
legitimate grievances.  These dual goals reflect a valid governmental interest in
and responsibility to its employees and workplace.  Murray v. Stokes, 237 Va.
653, 656 (1989).

Code § 2.2-3000 sets forth the Commonwealth’s grievance procedure and
provides, in pertinent part:

It shall be the policy of the Commonwealth, as an employer, to
encourage the resolution of employee problems and complaints . . .
To the extent that such concerns cannot be resolved informally, the
grievance procedure shall afford an immediate and fair method for
the resolution of employment disputes which may arise between
state agencies and those employees who have access to the
procedure under § 2.2-3001.

In disciplinary actions, the agency must show by a preponderance of
evidence that the disciplinary action was warranted and appropriate under the
circumstances.  In all other actions, the employee must present his evidence first
and must prove his claim by a preponderance of the evidence.11

A key witness in this case was the shift commander that grievant spoke
with early in the morning of May 23, 2002.  However, the witness failed to appear
for the hearing.  The grievant did not request an order because the agency had
indicated that the shift commander was also scheduled to be a witness for the
agency.  Neither party made arrangements to have the witness testify by
telephone.  Neither party obtained an affidavit from this witness in lieu of his
personal appearance.  Because there is no testimony or written statement from
this witness, the grievant’s sworn testimony that the shift commander did not tell
him to call back carries more evidentiary weight than the hearsay evidence that
he did.  Therefore, it is concluded that the shift commander did not direct grievant
to call back the day shift supervisor.
                                           
10  Exhibit 5.  Letter from EAP carrier to social worker, May 6, 2002.
11  § 5.8 EDR Grievance Procedure Manual, effective July 1, 2001.
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However, while grievant prevails on the callback issue, this is not
dispositive of the case.  The issue grieved is whether the agency properly applied
its leave policy.  Grievant acknowledges that he had already exceeded his
allotted amount of unverified sick leave.  The policy provides that any time used
in excess of the 36 allowable hours must be supported by a physician’s written
certificate of disability.  Grievant did not see a physician on May 23, 2002 and
has not provided any evidence from a physician to show that he was disabled on
that date.  Therefore, pursuant to IOP 213, the facility normally disapproves sick
leave and charges the time to leave without pay.  The agency followed that
procedure in this case.

The grievant observes correctly that the Warden may grant an exception
to the policy.  However, while the policy provides this option to the Warden, he is
not required to make an exception. Section 2.2-3004.B of the Code of Virginia
states, in pertinent part, “Management reserves the exclusive right to manage the
affairs and operations of state government.”  When a policy provides that agency
management has the option to exercise discretion and judgement, a hearing
officer may not interfere with that management decision, unless the decision is
arbitrary or without any reasonable basis.  Here, the Warden made a reasonable
decision to disapprove payment for the leave, rather than to discipline grievant
for his failure to comply with the two-hour call-in requirement.  Thus, the Warden
has demonstrated a measured and reasoned response to grievant’s actions.

Grievant argues that his contact with the EAP carrier, and their approval of
future treatment by a social worker should, in effect, be a substitute for the
requirement to provide a physician’s certificate.  This argument is not persuasive
for two reasons.  First, grievant did not see a physician who could attest to
disability, if any.  Without a certification of disability from a medical professional,
the agency cannot assume that grievant was unable to work on May 23, 2002.
Second, the grievant was not scheduled to be interviewed by the social worker
until June 27, 2002 – more than one month after the absence at issue herein.
The mere fact that grievant had made an appointment for the future cannot
reasonably substitute for a disability certification in the present.

Therefore, it is concluded that the agency did not violate any mandatory
policy provision.  Moreover, the decision to disapprove sick leave for one day
was fair and did not disregard the policy’s intent.

DECISION

The grievant has not demonstrated by a preponderance of evidence that
the Hours of Work and Leave Procedure policy was misapplied.
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APPEAL RIGHTS

You may file an administrative review request within 10 calendar days from
the date the decision was issued, if any of the following apply:

1. If you have new evidence that could not have been discovered before the
hearing, or if you believe the decision contains an incorrect legal conclusion,
you may request the hearing officer either to reopen the hearing or to
reconsider the decision.

2. If you believe the hearing decision is inconsistent with state policy or agency
policy, you may request the Director of the Department of Human Resource
Management to review the decision.  You must state the specific policy and
explain why you believe the decision is inconsistent with that policy.

3. If you believe that the hearing decision does not comply with the grievance
procedure, you may request the Director of EDR to review the decision.  You
must state the specific portion of the grievance procedure with which you
believe the decision does not comply.

You may request more than one type of review.  Your request must be in
writing and must be received by the reviewer within 10 calendar days of the date
the decision was issued.  You must give a copy of your appeal to the other party.
The hearing officer’s decision becomes final when the 10-calendar day period
has expired, or when administrative requests for review have been decided.

       You may request a judicial review if you believe the decision is contradictory
to law.  You must file a notice of appeal with the clerk of the circuit court in the
jurisdiction in which the grievance arose within 30 days of the date when the
decision becomes final.12

[See Sections 7.1 through 7.3 of the Grievance Procedure Manual for a more
detailed explanation, or call EDR’s toll-free Advice Line at 888-232-3842 to learn
more about appeal rights from an EDR Consultant]

_________________
David J. Latham, Esq.
Hearing Officer

                                           
12 Agencies must request and receive prior approval from the Director of EDR before filing a
notice of appeal.
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